Re: Účetní, prosím, zapojte se do debaty
*** Doufám, že jsem to pořádně přečetla :-)) Na Eviččině první odpovědi nevidím nic závadného. V rozvaze (na kterou se paní ptala) se sníží HV, protože představuje výsledek po vykázání daně. Stejně tak se tento výsledek změní ve výsledovce. Ale ve výsledovce, v řádku HV před zdaněním, se ani nehne. Podle paní postupuje správně a Eviččina odpověď je taky správná ***
Po uzávěrkových operacích napíšu výsledek hospodaření před zdaněním do přiznání, po úpravě základu daně o nedaňové položky vypočtu daň a vytisknu přiznání. Poté zaúčtuji předpis daně, vytisknu konečné výkazy a ty přiložím k daňovému přiznání. Používám Výkaz zisků a ztrát, kde je uveden výsledek hospodaření před zdaněním a po zdanění. Přiznám se, že s postupem paní Evy M. jsem se ještě nesetkala.
Tazatelce bych doporučila zavolat na finančák a domluvit výměnu příloh k daňovému přiznání.
*** Já myslím, že na dotaz odpovídáme všichni stejně :-)) Paní nepsala, že už něco odevzdala ale že po zaúčtování daně se jí změní Rozvaha - a ta se změní :-)) Proč Vy byste třeba tiskla Rozvahu až po zaúčtování daně? Přece proto, aby ta daň tam byla vyjádřena a aby výkazy byly správně :-) ***
Já jsem reagovala na význu Evy M., takže píšu svůj postup (postu většiny). Co to znamená "aby výkazy byly správně"? :-))
Já přikládám k daňovému přiznání to, co mám, tedy Účetní závěrku a tu dodělávám až po daňovém přiznání (to pro vysvětlení, proč tisku výkazy po zaúčtování daně).
Kdyby se mi třeba stalo, že bych musela udělat účetní závěrku ještě před přiznáním (naštěstí matka je česká a nijak na nás netlačí), asi bych zaúčtovala předpokládanou daň z příjmů jako rezervu na daň a v novém roce bych zrušila rezervu a zaúčtovala správně daň...
Vím, že to je už úplně OT, ale nějak mi to dneska dobře píše... :-))
Nestačím se divit :-))
Milé kolegyňky, nestačím se divit ;-) Myslela jsem, že náš postup je naprosto obvyklý - a ejhle, není :-) My jsme si ho nevymysleli, takto nás tu učili lektoři z VŠ ekonomické i auditoři na kurzech, dodnes jsme měli za to, že je zcela standardní :-)
Naštěstí na daňové povinnosti to nic nemění, tam se shodneme. Je to jen odlišnost v metodice. Mě to překvapuje spíš proto, že jsem doposud neznala nikoho, kdo by to dělal jinak než my... a teď se nestačím divit, že i v takto "jednoduchých" záležitostech mohou být rozdílné postupy.
No hlavně že nám ty daně vyjdou všem stejně... a kéž by na nás poslanci byli hodní, aby ty daně vycházely co nejnižší, ať už jakýmkoliv způsobem! Přeji všem hezké léto a přiměřené teploty!
;-)
Nejvíc se mi líbí ta poklidná debata :-)
PS: Snad úplně nejvíc z celé této debaty se mi líbí, že to celé probíhá velmi slušně, korektně a se všestrannou tolerancí. Stálí návštěvníci vědí, že se zdejší debaty občas "zvrhly" do hádek, urážek a rejpání. Takže děkuju všem i za ten mírumilovný přístup. Ne každý diskutující toto zvládá!
*** Jen klidně pište - byla bych poslední, která by tomu chlěla bránit :-) "Aby výkazy byly správně" jsem myslela to, aby byly pravdivé :-)))))))))) Ne, vážně - prostě v těch výkazech se ta daň nějak musí objevit. A zaúčtováním daně se změní Rozvaha. Proto děláme (tiskneme) Rozvahu až po zaúčtování daně, protože nám tu Rozvahu ovlivňuje. ***
Postupuji už 15 let jako paní Ivana- tzn. na ř. 10 DP mám vždy HV účetní před zdaněním, upravím ho do základu daně, spočítám daň a tu zaúčtuji 591/341 a tím končím, kdysi mně to naučil jeden zkušený auditor, také tisknout nejdříve výkazy před zdaněním a potom po zdanění, kde je vidět ten rozdíl HV, ono to je někdy i zamotané, protože můžete platit daň a přitom mít ztrátu účetní nebo opačně...
Přesně tak, souhlasím. HV na ř. 10 se mi nezmění, vyjíždím si závěrkové výkazy před tím než daň spočítám a po sestavení DP zaúčtuji daň a vyjedu novou závěrku, kterou dokládám k DP.
No problemo.
Sice jsem půlce příspěvků nerozumněla, ale jste všichni skvělí a hezky Vám to jde od ruky nebo od mozku ? :-) Zuzik
Paní Evo, nejste sama :-)
Paní Evo, mohu Vás uklidnit - nejste sama v této krásné republice, kdo postupuje takto. Už jsem to někdy u někoho viděl, ale přemluvil jsem ho k postupu, který tady byl zmíněn už několikrát. Nemyslím to nijak zle vůči Vám, ale přijde mi to postavené na hlavu psát do kolonky VH před zdaněním ten zdaněný, pak daň přičítat, abych nakonec zjistil kolik ta daň vlastně je :-)) Je to trochu nadnesené, ale je to v podstatě tak.
Mějte se krásně, ať už budete postupovat tak či onak :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.