Vlákno názorů k dotazu Druhá mateřská - pro paní Jiřku, prosím od Jiřka - Re: Druhá mateřská - pro paní Jiřku, pro >Dále...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 8. 2007 17:22

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Druhá mateřská - pro paní Jiřku, pro
    >Dále se domnívám, že čerpání dovolené na zotavenou se
    >pro účely nemocenského pojištění považuje za výkon
    >zaměstnání (např. při vystavení neschopenky se dovolená
    >přeruší a nastupuje se nemocenská nebo konečně že druhá
    >mateřská se počítá třeba i z čerpané dovolené).
    >
    >Paní Jiřko, prosím - jaký názor na tuto situaci máte
    >vy? Přehlédla jsem někde něco? Uvažuji špatně? Mýlím se
    >já, nebo úřednice?
    >
    >Děkuji za odpov

Toto jsem už loni taky probírala a také jsem se na to ptala na sociálce. Pokud dovolenou opravdu čerpala (nešlo o proplacenou dovolenou), pak se to bere jako by pracovala. Bohužel to asi bude tak, že když jí vyšel nižší průměr kvůli vybírané dovolené, nemůže požádat o nepřihlížení, jako tomu bylo dříve. Je to totiž podle vysvětlení OSSZ tím, že různé zákony a § nejsou v souladu. Kámen úrazu je prý totiž právě v té větě § 18 - u poživatele rodič. příspěvku, který vykonává závěstnání V ROZSAHU STANOVENÉM V ZÁK. O STÁTNÍ SOC. PODPOŘE ..... Jenže dnes u v zákoně o st. soc. podpoře žádný rozsah už stanoven není, délka práce nebo výdělek už totiž není omezen, jak tomu bývalo dřív. Takže ona nemůže požádat o nepřihlížení, protože nesplňuje kritéria v té větě.
    Tam vypadne slovo, tam je zas slovo navíc, návaznost to nemá a člověk by to těch zákonů nejraději kopl. Kdyby měla dovolenou jen proplacenou (pokud to ještě šlo), pak by se tam nezapočítávala, protože v tom případě by žádný den neodpracovala.
    Jak to mysleli s tou změnou zaměstnavatele nevím. Když změní zaměstnavatele tak je přece jasné, že k výdělkům u předešlého se nepřihlíží, nebo kdyby během rodičovské vydělávala u jiného zaměstnavatele, tak tento výdělek by jí mateřskou u prvního zaměstnavatele taky neovlivnil, ale jestli tím mysleli toto, nevím.
    >

• 24. 8. 2007 17:53

M.H. (neregistrovaný)

No, ale ten neosoulad s zákonem o socpodpoře už není, to už na konci loňského roku vyřešil Nejvyšší správní soud a ČSSZ přehodnotila svoje postupy - viz tady:

http://www.cssz.cz/nemocenske/zamestnani_pozivatele.asp

Právě proto jsem ji na tuto možnost upozornila. Takže pokud dobu čerpání dovolené mezi mateřskou a rodičovskou považuji za dobu výkonu zaměstnání, za kterou si může k nepřilížení požádat, uvažuji správně?

Kamarádka má info zatím telefonické, takže já bych jí poradila, ať si požádá písemně a pokud její žádost OSSZ zamítne, tak další postup (příp. odvolání?) podle toho, čím zamítnutí zdůvodní?

• 24. 8. 2007 18:05

Jiřka (neregistrovaný)

Aha, no vidíte, tak to jsem ani nevěděla, že tu blbost už trochu napravili. V tom případě je myslím jasné - může požádat o vyloučení té zaplacené čerpané dovolené. Ať požádá a odkáže sociálku na její vlastní stránky. Přece pokud by se ta dovolená nepovažovala za výkon zaměstnání, tak by tam ani ty peníze zahrnuty nebyly (musí být odpracován aspoň 1 den). A pokud tam byla zahrnuta, tak je považována za výkon zaměstnání a ona může požádat o vyloučení.
    Doba čerpání dovolené mezi mateřskou a rodičovskou je jednoznačně výkon zaměstnání.

• 25. 8. 2007 20:39

ilona (neregistrovaný)

Dobrý den, asi Vás zklamu, ale myslími že na sociálce mají pravdu. Jak citujete ten paragraf, tak to je v tom případě, když při pobírání rodičáku mají ještě příjem. Chodí do práce na zkrácený úvazek. Jestli-že se jí bude mateřská počítat z příjmu za čerpanou dovolenou, tak se jí bude i dělit počtem dnů, kdy ji čerpala.

• 26. 8. 2007 18:50

beta (neregistrovaný)

souhlas s ilonou - rozhodnutí Nejvyš.soudu se skutečně týká toho, když během rodič.dovolené pracovala a z hlediska nové, 2. mateřské by se jí měl tento příjem započítat a tím pádem, pokud měla nižší výdělky, by jí klesnul průměr, pak může požádat k nepřihlédnutí a s tímto byly SSZ seznámeny. Takže, pokud během rodič.dovolené nepracovala, rozhodné období rok zpětně, pokud není příjem, jdu další 3 měsíce zpět až narazím na Kč a v případě čerpané dovolené se skutečně jedná o příjem. Pokud byste postupovala zpět až do let, kdy se dovolená proplácela, ta se skutečně nebere, ale tak daleko snad nepůjdete. čerpaná dovolená=příjem. Takže nerozumím tomu prvnímu odmítnutí SSZ, že čerpaná dovolená se nepovažuje za výkon zaměstnání - jak jste psala v úvodu. Plně souhlasím s Ilonou, že se jí mateřská naopak bude z příjmu za čerpanou dovolenou počítat.

• 26. 8. 2007 20:42

Jiřka (neregistrovaný)

Ale pokud připustíme, že čerpaná dovolená se posuzuje jako by pracovala (což tvrdím i já), tak by se příjem za tuto dovolenou neměl započítávat.

• 27. 8. 2007 7:14

beta (neregistrovaný)

já si večer ten rozsudek neotvírala, když si ho ráno přečtu, mohlo by to být tak, jak píšete vy - ... bude se k žádostem poživatelů rodičovského příspěvku, aby se při zjištění rozhodného období pro výpočet dávek nemocenského pojištění nepřihlíželo k době, kdy vykonávali zaměstnání a současně pobírali rodičovský příspěvek, vyhovovat... nastala otázka, zda je či není čerpaná dovolená výkon zaměstnání .. ? shodly jsme se, že ano, ale proč SSZ jak píše paní MH čerpanou dovolenou ne¨posoudila jako výkon zaměstnání ?

• 27. 8. 2007 7:37

beta (neregistrovaný)

je to zajímavé :) hledala jsem definici výdělečné činnosti, v zákonech k NP (54/1956,88/1968,143/1965,165/1979,589/1992,31/1993)a nic takového jsem nenašla (možná jsem špatně koukala?), našla jsem definici v 117/1995 § 10
    (1) Výdělečnou činností se rozumí činnost
    a) v České republice, která zakládá účast na nemocenském pojištění (péči),
    b) osoby samostatně výdělečně činné; za osobu samostatně výdělečně činnou se pro účely tohoto zákona považuje osoba, která se za takovou považuje pro účely důchodového pojištění, 38) nebo
    c) vykonávaná v zahraničí za účelem dosažení příjmu.
    (2) Příjmy z výdělečné činnosti se pro účely tohoto zákona rozumí příjmy z činnosti uvedené v odstavci 1
    Nevím, zda definici VČ ze zák. 117/1995 lze vztáhnout i k řešené otázce ? Pak čerpaná dovolená zakládá účast na NP, je výdělečnou činností a na žádost zaměstnance by se k ní při stanovení nového DVZ (PPM) nepřihlíželo ? jestli už se do toho moc nezamotávám, nevím, nevím

• 3. 9. 2007 8:15

beta (neregistrovaný)

Re: Druhá mateřská - pro paní MH
    už jste si to určitě zjistila sama. Přeposílám EM odpověď ing. Atassi:
    Jestliže zaměstnankyně požádá , aby se nepřihlíželo k výdělečné činnosti při pobírání RP , nemůže se přihlížet ani k čerpání řádné dovolené . To znamená , že byste šla až před nástup na první PPM.
    Ing. Eva Atassi
    poradenství ES , konzultace
    ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
    PRAŽSKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
    Trojská 1997/13a, 182 00 Praha 8
    tel.: + 420 221 924 613 fax: + 420 283 104 613

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).