Re: termín pro vydání zápočtového listu
>Jsme malá organizace a vydávám ZL potvrzený sociálkou
>zaměstnanci v den jeho odchodu. Domnívala jsem se, že
>je povinnost dodržet tento termín.
>
>Ale teď k nám nastoupila nová zaměstnankyně z MO,
>ukončila k 31.8. a zápočtový list ještě nemá.
>
>Já ji ale bez toho nemohu přihlášit na sociálku a na
>to mám 8 dní.
>
>Dívala jsem se i do starší diskuse a není mi to zcela
>jasné. Můžete mi někdo poradit, jak je to s těmito
>termíny?
>
>Díky moc.
Mě osobně bylo na OSSZ řečeno, že je povinností MO vydat zápočt.list do 8 dnů.Pokud chce zaměstnanec ZL ihned, vydám mu ho bez potvrzení nem.dávek.Údajně to nevadí.
Např. PSSZ trvá i půl roku než ho vrátí potvrzený.
>
>
Nyní už není název Zápočtový list, ale jde o dvě různá potvrzení: jedno se nazývá Potvrzení o zaměstnání, vydává ho zaměstnavatel a co v něm má být uvedeno předepisuje Zákoník práce § 313 a také předepisuje, má být vydáno při skončení prac. poměru (tedy v ten den, nikoli do 8 dnů). Do Potvrzení o zaměstnání se promaroděné dny neuvádí.
Druhým potvrzením je potvrzení o promaroděných dnech rok zpětně (toto není oficiální název, prostě je předepsáno vydat potvrzení o skutečnostech, které jsou rozhodné pro vyplácení nemocenských dávek, což jsou právě dny kdy pobíral nemocenské dávky). Toto potvrzení vydává ten, kdo nemocenské dávky eviduje a vyplácí, v případě VO firma, v případě MO sociálka.
Promaroděné dny se sice mohou uvést přímo na Potvrzení o zaměstnání, ale je to nepraktické. V případě MO promaroděné dny musí potvrdit sociálka a to by zase nebylo splněno nařízení, že Potvrzení o zaměstnání máte vydat v den skončení poměru (vždycky se přece nepodaří to nechat potvrdit hned v den skončení, na odhlášku máte 8 dní). Takže: Potvrzení o zaměstnání vydat v každém případě v den skončení prac. poměru. Pokud jde o VO a člověk nemarodí, vystavit zároveň i potvrzení o promaroděných dnech a předat s tím, že pokud by marodil v ochranné lhůtě, vrátí toto potvrzení k doplnění. Pokud marodí i v den skončení poměru, pak toto potvrzení vydáte až domarodí. Pokud jde o MO, potvrzení o promar. dnech vystaví soiálka při odhlašování člověka nebo až je uschopněn (v případě že marodí).
Re: ještě paní Jiřko, prosím
Moc děkuji za odpovědi, paní Jiřce zvlášť :-)
Ale ještě prosím můžete mi vyjasnit:
pro přihlášku nového zaměstnance na PSSZ potřebuji právě to potvrzení o promaroděných dnech nebo obojí? A jaký je termín pro předání potvrzení o promaroděných dnech od minulého zaměstnavatele?
Moc děkuji.
Takhle by to asi mělo správně fungovat.Jenže např. u naší OSSZ, když jsem požadovala potvrzení o promaroděných dnech,tak mě bylo řečeno, že nic takového nevystavují, že má zaměstnanec předložit ZL, že mu to tam doplní.Tak možná na PSSZ to funguje jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.