Re: vypocet pausalu
Věřte mi, že není jednoduché Vám to spočítat, protože potřebuji více informací. Jestli máte živnost řemeslnou, nebo jste soudní znalec apod. Jestli podnikáte celý rok, kolik budete mít k 31.12.2007 zaplaceno sociálního a zdravotního pojištění (to si taky můžete ještě mimo procento výdajových paušálů odečíst). A hlavně předpokládám, že myslíte opravdu, že si chcete uplatnit výdajový paušál a že nechcete paušální daň to je totiž moc velký rozdíl. Navíc musíte splňovat podmínku, že nemáte žádné pohledávky z předchozích zdaň. období. Ale je to ještě předčasné, protože ještě neprošla novela zákona a nevíme kolik % budeme platit daně a kolik bude činit sociální a zdravotní v příštím roce. Mohla bych Vám to spočítat jedině podle dosavadních platných předpisů.
Aha jak jsem zjistil skutecne si pletu pojmy (pausalni dan a procento vydajem), takze ted uz nevim nic:)
ZL mam na zivnost volnou a to vyvoj softwaru.
Zaloha na zdravotni pojisteni bude za tento rok cca 16320Kc, zaloha na siocialni pojisteni cca 17892Kc.
Pohledavky z predchoziho zdan. obdobi, jestli tim myslite predchozi rok, nemam.
Cisty prijem cca 400 tisic, a vydaje tak maximalne 100tisic (bez te socialni a zdravotni zalohy).
Muzete mi prosim pro kontrolu spocitat kolik musim na konci roku zaplatit za dane? Kolik klasicky a kolik procentualnim vydajem?
Dekuji moc.
Berte to opravdu orientačně. Pokud budete náklady uplatňovat ve skutečné výši tak zapl. daň 37.000 a sociální budete doplácet 20.000 Kč, zdrav. asi 1.000 Kč. Pokud však budete uplatňovat výdaje procentem z přjmů (ve vašem případě 50%) tak daň bude činit 15.000 Kč, soc. budete doplácet 6.500 Kč a zdravotní nic.
Diky , vypada to prizniveji nez jsem to pocital orientacne ja.
Akorad ta dan v pripade procentnich vydaju mi prijde nejak mala, myslel jsem ze z 400 tisic bude po odecteni vydaju 50%, zaklad dane 200 tisic a z nej je tedy 15% dane z prijmu 30tisic a ne 15? Nebo tech 15 tisic je za neco jineho?
Sarah daň řádově odhadla dobře.
Od základu daně odečtete zaplacené zálohy na soc+zdr (včetně doplatku za rok 2006, pokud byl) a uplatníte progresivní daň 12% a 15%. U Vás je většina ve 12%. Nakonec snížíte vypočtenou daň o 7 200 Kč na poplatníka. Ostatní odpočty (manželka, děti, ZTP atd. Sarah neuvažovala).
Máte tam prostor zaplatit větší zálohy na pojištění. V roce 2008 se již nebudou od základu daně odečítat.
Hezký večer!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.