Re: Práce přesčas
Vyhodit asi úplně ne, je to většinou věc dohody. Záleží na tom,co máte v pracovní smlouvě a on ve vnitropodnikových směrnicích. Pokud jste s tím ,že nějaké hodiny ročně přesčas uděláte, před časem souhlasila, tak je mi líto. Jestli jste pro něho nepostradatelná, nemáte se čeho bát. Třeba jenom straší.
Práci přesčas v rozsahu do 150 hodin za rok může zaměstnavatel nařídit-viz ZP, pokud je to v tomto limitu, musí zaměstnanec uposlechnout.
Výše psané je trochu mimo. pokud zaměstnanec neuposlechne, jde o porušení povinností s následky podle ZP.
Pokud by šlo o práce nad limit 150 hodin, musí se obě strany dohodnout.
Mám k tomu jenom jednu poznámku, víceméně OT, spíše k zamyšlení. V otázkách přesčasu považuji ZP za zcela nedopracovaný a nejasný. vůbec např. není stanoveno, za jakých okolností může zaměstnanec odmítnout, jak dlouho by měl být o přesčasu informován ap. Vy píšete o následcích podle ZP v souvislosti s porušením povinností. Na druhou stranu, pokud budu mít odpoledne něco sjednáno, pro mě důležitého, případně zaplaceného a nadřízený přijde s požadavkem okamžitého přesčasu, tak to je právě ta situace.
Píši to z pozice zaměstnance, který bere telefony třeba ve dvě ráno, případně vyráží řešit problémy (mám pod sebou směnný provoz) a nemá s tím problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.