Re: DPH u paušálních nákladů
Děkuji za odp., o moc chytřejší ale nejsem. V dřívějších diskuzích jsem našel názor, že daň z příjmu a DPH jsou dvě nezávislé daňa a že paušál 50% platí jen pro daň z příjmu. Nemohu tedy asi vzít "fiktivní náklad 50% z příjmu" a dát ho do DPH na vstup (jak bych tam prokazoval jestli to bylo s 5% a nebo 19% ? a jestli to má být tedy 9,5tis), musel bych asi jen pro účely DPH shromažďovat skutečné doklady na vstupu, když bych chtěl něco ubrat z toho co zaplatím na výstupu. To se mi asi nevyplatí se tím zaobírat. Dát tam 9,5 tis (jako 19% z 50%paušálních nákladů) natvrdo bych se asi bál.
Petr
Pletete jablka s hruškama !
U DPH uplatňujete skutečnou daň. uvedl jste příklad, kdy to vychází 50% na 50%,to Vás asi zmátlo.
Např. ( aby Vás to nepletlo) daň na výstupu 8 a daň na vstupu 5, takže odvedete 3. Pro daňové účely DPH musíte uschovávat-vést evidenci jak uskutečněných, tak přijatých ( uplatněných) plnění. Nic natvrdo, žádných 50%! Vše podle daňových dokladů !
Kdežto pro uplatnění výdajů procentem z příjmů- pro daň z příjmů vedete pouze evidenci příjmů a to bez DPH a z takto nasčítaných příjmů pak uplatňujete výdaje ve výši 50%.
Zuzik
jste se v tom už kapku zamotali, mám pocit :-)
prostě jak říká Zuzik ve své druhé odpovědi, z faktur vydaných spočítáte DPH v plné výši (tedy v příkladě 19.000) a pokud máte nějaké plnění na vstupu (daňové doklady došlé), uplatníte z nich odpočet DPH
pro účely daně z příjmů v uzávěrce spočítáte příjmy (bez DPH), z nich 50 % do výdajů + zaplacené pojistné a to je hrubý základ daně z příjmů
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.