Re: Družstevní byt a vlastní dům
Klidně stavějte dům, až ho postavíte a přestěhujete se, můžete dr.byt pronajímat, nic tomu nebrání.Podíl na domě si nechte právně ošetřit a budete mít klid. Jsou lidi, kteří mají 5 dr.bytů a nikomu po tom nic není. To je záležitost mezi nimi a BD. Pokud řádně plní povinnosti člena BD, je to vše OK.
S tím souhlasem máte pravdu, to jsem ani nepsal, jde fakticky o podnájem a s ním musí BD vyslovit souhlas.
Proč ale píšete o loňském roku a jud.NS, to mi tedy nedošlo, co jste tím myslel.Když tak upřesněte, protože dr.byty se pronajímají do podnájmu se souhlasem představenstva pokud vím již delší dobu.
Já ho zatím pronajímat nechci, bydlí v něm ostatní členové rodiny, ale bohužel ho na ně nemohu převézt. Ale trvalé bydliště v něm mít musím? Nebo to také ne? Pak bych tedy mohla vlastnit napůl s přítelem rodinný dům a současně mít členská práva k užívání družstevního bytu? A pokud bych se vdala, tak by se můj manžel stal také majitelem bytu, že?
Převzato ze stránek Ústavního soudu:
Tisková zpráva: Nález ÚS k problematice výpovědi nájmu družstevního bytu
Ústavní soud dnes vyhlásil plenární nález, jímž 28. března 2006 zamítl návrh Obvodního soudu pro Prahu 7 na zrušení některých ustanovení občanského zákoníku. Napadené právní normy upravují důvody výpovědi nájmu bytu.
Ústavní soud zároveň konstatoval, že i když tato ustanovení nejsou v rozporu s ústavním pořádkem, byla by zde žádoucí vhodnější právní úprava pro výpověď z nájmu družstevního bytu. Vyzval též obecné soudy, aby při výkladu uvedených norem zohledňovaly zvláštnosti družstevního bydlení.
Znění napadených předpisů
Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů
§ 711
(1) Pronajímatel může vypovědět nájem bytu jen s přivolením soudu z těchto důvodů:
/.../
g) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;
h) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů a nebo ho bez závažných důvodů užívá jen občas;
Hezký den!
>
>Tisková zpráva: Nález ÚS k problematice výpovědi nájmu
>družstevního bytu
>
>Ústavní soud dnes vyhlásil plenární nález, jímž 28.
>března 2006 zamítl návrh Obvodního soudu pro Prahu 7 na
>zrušení některých ustanovení občanského zákoníku.
>Napadené právní normy upravují důvody výpovědi nájmu bytu.
>
>
>Ústavní soud zároveň konstatoval, že i když tato
>ustanovení nejsou v rozporu s ústavním pořádkem, byla by
>zde žádoucí vhodnější právní úprava pro výpověď z nájmu
>družstevního bytu. Vyzval též obecné soudy, aby při
>výkladu uvedených norem zohledňovaly zvláštnosti
>družstevního bydlení.
>
>Znění napadených předpisů
>
>Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění
>pozdějších předpisů
>
>§ 711
>
>(1) Pronajímatel může vypovědět nájem bytu jen s
>přivolením soudu z těchto důvodů:
>
>/.../
>
>g) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že
>na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze
>jeden byt;
>
>h) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů a nebo ho
>bez závažných důvodů užívá jen občas;
>
>Hezký den!
>
>Pozor, jestliže jsem družstevník, mám nájemní smlouvu na družstevní byt a tento pronajímám dále PODNÁJEMNÍ SMLOUVOU, to je úplně jiný právní vztah.
>>Tisková zpráva: Nález ÚS k problematice výpovědi
>>nájmu
>>družstevního bytu
>>
>>Ústavní soud dnes vyhlásil plenární nález, jímž 28.
>>března 2006 zamítl návrh Obvodního soudu pro Prahu 7
>>na
>>zrušení některých ustanovení občanského zákoníku.
>>Napadené právní normy upravují důvody výpovědi nájmu
>>bytu.
>>
>>Ústavní soud zároveň konstatoval, že i když tato
>>ustanovení nejsou v rozporu s ústavním pořádkem, byla
>>by
>>zde žádoucí vhodnější právní úprava pro výpověď z
>>nájmu
>>družstevního bytu. Vyzval též obecné soudy, aby při
>>výkladu uvedených norem zohledňovaly zvláštnosti
>>družstevního bydlení.
>>
>>Znění napadených předpisů
>>
>>Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění
>>pozdějších předpisů
>>
>>§ 711
>>
>>(1) Pronajímatel může vypovědět nájem bytu jen s
>>přivolením soudu z těchto důvodů:
>>
>>/.../
>>
>>g) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů,
>>že
>>na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze
>>jeden byt;
>>
>>h) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů a nebo
>>ho
>>bez závažných důvodů užívá jen občas;
>>
>>Hezký den!
>>Pozor, jestliže jsem družstevník, mám nájemní smlouvu
>>na družstevní byt a tento pronajímám dále PODNÁJEMNÍ
>SMLOUVOU, to je úplně jiný právní vztah.
Nerozumím. Prosím o vysvětlení o jaký úplně jiný vztah jde.
Chápu rozdíl mezi § 685 a 719 ObčZ. Ale o to tu snad nejde.
§ 711/1/g) a h) žádnou výjimku na družstevní byty nedává.
ObčZ tedy nerozlišuje, zda byt neužívá ne/družstevník či zda více bytů má ne/družstevník.
Pouze ÚS, a to v plenárním nálezu - což by mělo být zárukou stálosti - něco řekl. Já to nezpochybňuji, navíc se mi to i hodí, jen jsem chtěl upozornit, že do loňského března v tom jasno nebylo.
Hezký veřer!
Dříve jsem se k tomu nedostal,píši teď.
1. Máme oba stejný obč.zákoník? podívejte se na §§,o výpovědích, ale v novelizovaném obč.zák.
2. Podnájemní vztah založený podnájemní smlouvou se řídí ust.§ 719 a stanovami BD
3. Podnájem vyžaduje písemný souhlas pronajímatele-BD, a neznám případ, že by BD toto neuplatňovalo a nemělo ve stanovách, protože si tím zajišťují kontrolu nad využíváním dr.bytů. V našem BD je to dokonce pod sankcí(černý pronájem) vyloučení z BD.
Proto nechápu, proč sem pletete roz.soudů?
Družstevník je v pozici nájemce vůči BD, tento vztah se řídí ustanoveními o nájmu bytu a stanovami, podnájemce je něco jiného, viz výše. Snad se dobereme shodného názoru.
Lze s úspěchem pochybovat o tom, kdo sem co plete. :-))
Já jsem mluvil o výpovědních důvodech uvedených v ObčZ před i po novele a to "dva byty" a "neužívání bytu".
Protože není výjimka na družstevní byty, lze gramatickým výkladem § 711 před i po novele dovodit, že pokud nájemník družstevního bytu má např. vlastní dům, a tak zněla původní otázka Andy, může dostat výpověď od družstva.
Znovu opakuji, že až ÚS vloni v březnu deklaroval odlišný názor a vyjádřil se ve velkém senátu, že se výše uvedené výpovědní důvody na družstevní byty nevztahují.
Jsem předseda bytového družstva a tak je mi skutečnost, že se léta družstevní byty podnajímají, dostatečně známa.
Nevím proč sem pletete rozdíl mezi nájmem a podnájmem, tak přece původní dotaz nezněl. :-))
Snad jindy nad jiným tématem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.