Vlákno názorů k dotazu Náhrada za svátek při neomluvené absenci od Anna - Re: náhrada za svátek při neomluvené abs ***Ve starém...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 10. 2007 8:12

Anna (neregistrovaný)

Re: náhrada za svátek při neomluvené abs
    Ve starém zákoníku práce bylo napsáno, že náhrada za svátek nenáleží zaměstnanci, který neomluveně zameškal směnu před ním nebo po něm, v novém jsem to už nenašla. Ustanovení § 206, které říká: "Náhrada mzdy nebo platu při překážkách v práci na straně zaměstnance nepřísluší, jestliže zaměstnanec neomluveně
    zameškal převážnou část směny v kalendářním měsíci, kdy mu bylo poskytnuto pracovní volno nebo jestliže se po skončení pracovního volna bez vážného důvodu včas nevrátí do práce", asi není pro tuhle situaci použitelné... Já bych mu asi svátek nezaplatila - ať mi zkusí dokázat, že sice předtím i potom měl absenci, ale toho 28. zrovna do práce přijít chtěl a kvůli svátku nemohl.

Pokud jde o to nemocenské, o dny neomluvené absence nemůžete snižovat započtené dny. Takže pro nemoc od 5.10. vezmete příjem za celý měsíc září a dělíte 10 kalendářními dny (30 - 20 dnů před nástupem). Moc toho nedostane - a taky si víc nezaslouží.

• 10. 10. 2007 8:29

B.T. (neregistrovaný)

Děkuji moc za Váš názor k tomuto případu, s typem těchto zaměstnanců se nám velice špatně pracuje :-(

Přeji hezký den.

• 10. 10. 2007 10:28

Laďa (neregistrovaný)

Četl jsem někde výklad, že za svátek který navazuje na neomluvenou absenci, nemusí být proplacena náhrada, ale jen v případě, že to má organizace takto upraveno ve vnitřním předpisu nebo KS, protože to ze ZP jednoznačně nevyplývá.

• 10. 10. 2007 11:11

J (neregistrovaný)

Já bych se držela § 115 odst.3 ZP- náhrada přísluší pokud mzda ušla v důsledku svátku. Jemu mzda neušla v důsledkui svátku ale
    v důsledku absence. Nic bych za svátek neplatila.Amyslím,že takový pracovník by ani neuspěl se stížností.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).