Re: náhrada za svátek při neomluvené abs
Ve starém zákoníku práce bylo napsáno, že náhrada za svátek nenáleží zaměstnanci, který neomluveně zameškal směnu před ním nebo po něm, v novém jsem to už nenašla. Ustanovení § 206, které říká: "Náhrada mzdy nebo platu při překážkách v práci na straně zaměstnance nepřísluší, jestliže zaměstnanec neomluveně
zameškal převážnou část směny v kalendářním měsíci, kdy mu bylo poskytnuto pracovní volno nebo jestliže se po skončení pracovního volna bez vážného důvodu včas nevrátí do práce", asi není pro tuhle situaci použitelné... Já bych mu asi svátek nezaplatila - ať mi zkusí dokázat, že sice předtím i potom měl absenci, ale toho 28. zrovna do práce přijít chtěl a kvůli svátku nemohl.
Pokud jde o to nemocenské, o dny neomluvené absence nemůžete snižovat započtené dny. Takže pro nemoc od 5.10. vezmete příjem za celý měsíc září a dělíte 10 kalendářními dny (30 - 20 dnů před nástupem). Moc toho nedostane - a taky si víc nezaslouží.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.