Vlákno názorů k dotazu Statutáři a odvod ZP od 1.1.2008 od AnnaD - Re: statutáři a odvod ZP od 1.1.2008 Dobrý den....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2007 9:09

AnnaD (neregistrovaný)

Re: statutáři a odvod ZP od 1.1.2008
    Dobrý den. Vyrozuměla jsem 1) strop sociálního a zdravotního se bude kontrolovat zvlášť; 2) bude se kontrolovat už během roku a jakmile ho dotyčný někde dosáhne, už ten rok a v daném zaměstnání příslušné pojištění neplatí? Nevíte , podle jakého paragrafu? Mám pocit, že jsem někde slyšela, (četla), že se bude celý rok platit a po roce se postupně bude přeplacené pojistné postupně vypořádávat. Díky
    RE dotazy programátorů - nevím co z takových zákonů vyčtou účetní, ale více kolegů se shodlo - jsou hrozné - já tomu velmi!! slušně říkám humus.

• 26. 10. 2007 17:52

beta (neregistrovaný)

máte pravdu tak i tak :) Sledovat se bude ročně, limit 48násobek prům.mzdy, což je 1.034.880:
    a)pokud Z-ec má jen 1 Z-ele,pak při přesáhnutí max. VZ Z-ec pojistné neplatí a to i když u téhož Z-ele vykonává více zaměstnání. Stejně tak se postupuje i u Z-ele -z částky přesahující max.VZ Z-el neplatí pojištění.
    b) pokud má Z-ec více zaměstnavatelů,bude se VZ tohoto Z-ce u jednotl.zaměstnavatelů posuzovat samostatně.Na straně Z-ce dojde k ročnímu zúčtování pojistného na základě souhrnu VZ všech zaměstnavatelů a pojistné z částky přesahující max.VZ bude tvořit přeplatek zaměstnance (§17)Přeplatek bude vrácen na základě písemné žádosti Z-ce příslušnou OSSZ
    c) pokud je OSVČ zároveň zaměstnancem a souhrn VZ přesáhl max.VZ,sníží se nejprve vyměř.základ OSVČ a teprve poté VZ zaměstnance. OSVČ není povinna platit zálohy v případě, kdy jako Z-ec v zaměstnání dosáhla max.VZ a to od následujícího měsíce na základě doložení tohoto max.VZ správě soc.zabezpečení.
    OSVČ nemohou nadále počítat s poměrným snižováním max.VZ za období,kdy nevykonávaly žádnou činnost.
    pro vrácení přeplatku, resp. podání žádosti, byla stanovena doba 5 let
    589/1992 § 15 sociálka a ZP 592/1992 v § 3 se doplňují odstavce 15-18 (max.VZ) - vše v 261/2006 Sb. zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů

• 29. 10. 2007 8:47

AnnaD (neregistrovaný)

Velice děkuji za tak obsáhlou odpověď a přeji stálé zdraví
    AnnaD

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).