Vlákno názorů k dotazu Je jednatel zaroven i zamestnanec? od Jaromír - Re: Je jednatel zaroven i zamestnanec? Práci jednatele není...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2007 18:38

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Je jednatel zaroven i zamestnanec?
    Práci jednatele není možné vykonávat v pracovně-právním vztahu, tedy nemůže mít někdo pracovní smlouvu na funkci jednatel. Jednatel je totiž statutární orgány firmy. Obvykle jednatel vykonává svou funkci na základě mandátní smlouvy, tedy je vůči společnosti v obchodně právním vztahu. To ovšem nebrání tomu, aby současně nebyl zaměstnancem firmy třeba jako výkonný nebo obchodní ředitel či na jiné pracovní pozici. V tomto případě bere normálně mzdu a z té se odvádí sociální a zdravotní pojištění jako u zaměstnanců. Ovšem pobírá-li jednatel odměnu za práci pro firmu na základě výše uvedené mandátní smlouvy, i tato odměna je z hlediska zákona o daních z příjmů považována za příjmy ze závislé činnosti a rovněž podléhá i odvodům pojistného.
    Společnost nemusí mít žádné zaměstnance, pracovat mohou třeba společníci, kteří nebudou zaměstnanci a ti nemusí pobírat ani žádnou odměnu za svou práci. Pokud nějakou odměnu pobírají, platí pro ně to samé co pro jednatele, jak již jsem se zmínil výše.
    Společník může firmu založit s peněžním i nepeněžním vkladem, nepeněžní vklad musí být oceněn znalcem. Složení základního kapitálu neznamená, že by tento kapitál musel být po celou dobu existence firmy vázán v podobě pokladní hotovosti nebo peněz na BÚ, může být samozřejmě po založení a vzniku společnosti použit na provozní financování.

• 11. 11. 2007 18:58

diskuzed (neregistrovaný)

Takze pokud jsem to pochopil spravne, tak pokud pracuji spolecnici a nepobiraji za to zadnou mzdu atd, tak nemusi platit zalohy na pojistne?

• 11. 11. 2007 19:41

Jiřka (neregistrovaný)

O jakých zálohách na pojistné hovoříte? Pokud společníci nemají pracovní smlouvy a nic si nevyplácí, nic také neodvádí. Ovšem jiná věc je měsíční placení alespoň minimálního odvodu zdravotního pojištění v případě, že ho neplatí z nějakých svých jiných příjmů.
    Pro pana Jaromíra: Když jsem Petrovi odpovídala na dotaz o jednatelské odměně, Vaše odpověď zde ještě nebyla zobrazena - tolik jen na vysvětlenou, proč jsem o 20 minut později odpověděla vlastně totéž co Vy.

• 11. 11. 2007 20:13

diskuzed (neregistrovaný)

zdravo i soc. pojisteni za me odvadi firma ve ktere jsem zamestnany + si platim jeste zalohy na soc.pojisteni jako OSVC(vedlejsi pracovni pomer).

Jeste se zeptam, z jake minimalni castky se pocita Dan z prijmu u pravnickych osob?

• 12. 11. 2007 6:58

Jaromír (neregistrovaný)

OZ- pro paní Jiřku
    Nic si z toho nedělejte paní Jiřko, to se mi taky občas stane, že začnu odpovídat, pak někdo přijde s něčím urgentním, když to za 15 minut vyřídím a ten příspěvek konečně dopíšu, zjistím,že již mezitím odpovědělo stejně 100 dalších lidí a že jsem jak papoušek, trapně se opakuji :-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).