Re: nenastoupí do zaměstnání-nevznikne P
Pozor na par.36, prac.pom. vzniká dnem,který byl sjednán jako den nástupu do práce.To platí i tehdy, když do zaměstnání nenastoupí.Od uzavřené smlouvy lze odstoupit tak, že zaměstnanec v den sjednaný den nenastoupí.Odstoupit však může pouze zaměstnavatel.Proto je nejlepší řešení oznámit zrušení
ve zkušební době, pokud byla písemně sjednána, jak správně
radí.
já právě nevěděla, jak je to s tím odstoupením, nevěděla jsem, že odstoupit od smlouvy smí jen zaměstnavatel. Podívám se do smlouvy doma a jestli tam budu mít zkušebku, jen dobře, my to nestudovali dali nám je a podepište, děkuji moc všem za rady a áčku také :)
já tomu furt nerozumím, tak vznikl nebo nevznikl ? paní Jiřina píše, že vznikl, že odstoupit od smlouvy může jen zaměstnavatel? nejlíp se má ten, kdo takhle nepřemýšlí a prostě nenastoupí,a já z toho mám nervy :( může mi prosím tedy někdo říct, zda vznikl nebo nevznikl pracovní poměr, když jsem podepsala smlouvu pracovní poměr od 1.1.2008 ? nevím, jestli tam byl uvedený datum skutečného nástupu, to nevím
Pracovní poměr vzniká až v den, který byl uveden ve smlouvě jako den nástupu. Takže zatím nevznikl. Tzv. zápočtový list Vám musí stávající zaměstnavatel dát, protože s ním končíte dohodou. Jediné, co by mohl teoreticky ten další zaměstnavatel na Vás zkoušet je nějaká náhrada za náklady, které mu vznikly Vaším nenastoupením, jenže to by musel soudně, doložit to a jsem dost skeptický, jestli by mu to za to stálo, protože pokud mu to ihned oznámíte, tak má dost času si sehnat jiného zaměstnance.
Na duhou stranu je zarážející, že podepíšete nějakou smlouvu a ani nevíte, co tam je. Viz zmíněná zkušební doba. Pokud tam je, tak je to pro Vás úplně v pohodě.
můžete mi to prosím vás někdo napsat tak aby tomu porozuměl i člověk, který nezná zákony? mám podepsanou pracovní smlouvu od 1.1.2008, pracovní poměr vznikne dnem sjednaným v pracovní smlouvě tedy 1.1.2008 (směnujeme) já tam nechci nastoupit, oznámím novému zaměstnavateli, že nehodlám nastoupit, on na to nebude reagovat, já od smlouvy nemůžu odstoupit, jak psala p. Jiřiina, zaměstnavatel od ní neodstoupí, přijde den 1.1.2008, já nenastoupím a co on, dá mi áčko a jsem tam, kde jsem byla než jsem se vás zeptala. jediné řešení je zkušební doba, to je mi jasné, skončím pracovní poměr ve zkušební době ale když nemám zkušební dobu ve smlouvě tak můžu ukončit jenom výpovědí? tím,že nenastoupím nic nezměním,naopak když nový zaměstnavatel nebude reagovat na mé písemné oznámení, že nenastoupím a já nenastoupím tak budu mít áčka?
Nejsem právník, snad se k tomu ještě někdo vyjádří, ale:
- "A" by vás nemusely trápit, protože budete mít jinou práci, ze které bude ZP odváděno, takže nějaké srážení nehrozí.
- Vy novému (tomu nechtěnému) zaměstnavateli zápočťák ani nedáte a ani ho po něm potom vlastně nebudete chtít, když budete mít jinou práci, takže onen zmíněný strašák "A" do zápočťáku od Nového roku taky nehrozí.
- vidím jediné riziko a to v tom, že stávající zaměstnavatel Vám nevydá zápočtový list a bude chtít ho rovnou dát novému zaměstnavateli. Pak byste byla v pasti. Na toto se připravte.
- doporučuji se proto poradit na Státním úřadu inspekce práce
Pokud bych já měl tu jinou práci jistou, volil bych následující způsob: nikomu bych neříkal, kam chci nastoupit. Včas bych prokazatelně a písemně informoval nového zaměstnavatele, že k němu nemíním nastoupit, trval bych na vydání zápočtového listu do mých rukou a nastoupil bych na místo, které jsem vyhrál v konkurzu. Nechci sem tahat nějaké moralizování, ale mám dojem, že oni se k Vám taky nezachovali dvakrát férově.
Re: OT pro anymouse
Na druhou stranu je zarážející, že podepíšete nějakou
>smlouvu a ani nevíte, co tam je. Viz zmíněná zkušební
>doba. Pokud tam je, tak je to pro Vás úplně v pohodě.
... to že nevím jestli v pracovní smlouvě mám zkušební dobu,to není pane anymousi nic světoborného,když máte invalidní důchod,velká omezení, bydlíte na vesnici na Vysočině kde není práce a máte 2 děti na studiu,jste rád,že nějakou práci máte a podepíšete (a když práci zrovna seženu,nevím jak tu předešlou ukončit :( ....to sem nepatří,ale abyste věděl,jak žijí invalidi-kamarádka z Vysočiny prodávala za 28 kč na hodinu u vietnamce,domů dovezla 2000 kč a 500 dala na benzín,(nesměla počítat opotřebení auta) ale i za 1500 snášela práci bez nároku na nemocenskou,dovolenou,natož lékaře,přesčasy neplacené,protože je invalidní,bortí se jí páteř,alergik,práci nesežene a má jak říka bohužel chytré děti,takže jedno na VŠ (samozřejmě brigádničí)a druhé na gymplu,dokonce snášela i sem tam nějakou herdu do zad,já vím,zůstává rozum stát,ale rodina se nemůže jít napást :( naštěstí už u něho není,je u živnostnice (české), za kterou má známá platí ze své "mzdy"zdravotní a sociální pojištění nejen za sebe, ale i za zaměstnavatele!!! a to proto,aby jí změnila dohodu o provedení práce na DPČ na 1 hodinu,aby měla alespoň dobu na důchod.Je to smutné,ale je to pravda.
Re: OT pro anymouse
Pokud se Vás dotklo, co jsem napsal, tak je mi to líto, to jsem nechtěl. Možná to vyznělo tvrdě.
Přesto si ale myslím, že si nerozumíme. Přes rozhodně nelehkou situaci by člověk měl vědět co podepisuje, je to v jeho zájmu. Tím nemyslím, že mu to nemá třeba být proti srsti, deptat ho to, ale doma si to potom prostudovat. To je v zájmu každého člověka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.