Re: MD a dovolená
není povinností mzdové účetní na něco zaměstnance upozorňovat
v dnešní době je takových možností přístupu k informacím (navíc ženy na mateřské, rodičovské jsou v kontaktu s vrstevnicemi a o těchto možnostech se navzájem jistě informují)
ZP platí od 1.1.2007, takže § 218 odst. 3 se vztahuje na dovolenou za r. 2007 a dále, takže pokud nečerpala dovolenou za r. 2005 nejdéle v r. 2006, tak jí propadla (bez náhrady)
tak teď jsem bezradná. na portále finance.cz jsem dostala následující odpověď:
"Za rok 2005 i 2006 Vam vznika narok na celou dovolenou na zotavenou. Dovolena z roku 2005 mela byt vycerpana do konce roku 2006, vycerpana nebyla, proto Vam narok na dovolenou zanika. Dovolena na zotavenou za rok 2006 ( na kterou Vam vznika narok, protoze jste PPM cerpala v roce 2006 dele nez 60 pracovnich dnu ) ma byt vycerpana do konce roku 2007. Muzete prerusit rodicovskou dovolenou a cerpat dovolenou na zotavenou. Dovolenou nelze jen proplatit, ale musi byt cerpana. Nebo uplatnite vyse zmineny § 218 odst. 3 zakoniku prace."
může mi v tom prosím někdo udělat jasno? děkuji moc.
já se omlouvám, špatně jsem si přečetla dotaz myslela jsem, že byla v r. 2005 na mat.d.- zaměstnankyně má i nárok za dovolenou v r. 2006 (dítě se narodilo v 12/05, takže nárok na dovolenou má i za r. 2006, protože čerpala mateřskou dovolenou) - nenapsala jste do kdy, ale určitě to bude za více než 60 PD v r. 2006
mohla zažádat o čerpání dovolené i během r. 2007 (není povinností zaměstnavatele její žádosti vyhovět) - pokud by zažádala a zaměstnavatel souhlasil, měla by nárok na D za r. 2006 v celé výši (20PD)
to, že by mohla využít § 218 odst. 3 - to bude záležet na výkladu, já se přikláním k výkladu, že to bude moci být použito až za nárok dovolené za r. 2007 (takže se ráda nechám poučit, jak to vlastně je)
Tak jak Vám psali - nárok na dovolenou za rok 2005 již propadl. Nárok na dovolenou za rok 2006 ještě nepropadl, ale pokud nebude vyčerpán do konce roku 2007, také propadne. Problém je v tom, že zaměstnavatel by musel vyhovět její žádosti o ukončení rodičovské dovolené, vyčerpání řádné dovolené (pokrácené) a pak zase opět nástup na rodičovskou dovolenou. On ale toto přerušení rodičovské není povinen povolit. Je na ní, aby požádala a na něm, zda vyhoví či ne. Pokud nevyhoví, dovolená propadá.
díky za konkrétní odpověď. takže teď vlastně záleží jen na zaměstnavateli. můžete mi prosím napsat nějaké §, podle kterých se celá problematika řídí? ať z pohledu zaměstnance, tak zaměstnavatele? ještě prosím - kolik bude přesně nárok? je to jen za měsíce, kdy byla na MD? díky. s tímto krácením jsem se ještě v praxi nesetkala.
>
>
>díky za konkrétní odpověď. takže teď vlastně záleží
>jen na zaměstnavateli. můžete mi prosím napsat nějaké §,
>podle kterých se celá problematika řídí? ať z pohledu
>zaměstnance, tak zaměstnavatele? ještě prosím - kolik
>bude přesně nárok? je to jen za měsíce, kdy byla na
>MD? díky. s tímto krácením jsem se ještě v praxi
>nesetkala.
§ 216odst.3, 217odst. 5,§ 223 odst. 1 ZP
Krácení bude záviset na tom, do kterého dne přesně čerpala mateřskou dovolenou a od kterého dne do kterého dne čerpala rodičovskou dovolenou v celém roce 2007 (pokud jí zaměstnavatel přerušení povolí). Prostě se sečtou všechny pracovní dny včetně svátků v pracovních dnech v celém roce 2007, ve kterých byla nebo bude na rodičovské dovolené. Za prvních 100 takto spočítaných dnů se jí bude celoroční nárok krátit o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.