Re: Lze pracovat 19,5h?
>Dobrý den, prosím mzdové účetní o radu.
>
>Protože jsme byli těžce ve sklusu se zakázkou, tak
>chlapi od nás si mákli a dělali jak mourovatí - zakázka
>pro nás byla existenčně důležitá. Dle zákoníku práce
>ale musí být odpočinek 12h nebo může být zkrácen na 8h s
>tím, že je pak prodloužena další doba odpočinku.
>
>Náš zaměstnanec ale pracoval např.:
>1. den 5:38 - 2:31 (20:53h - 3x30 min přestávka) =
>19:23 h
>2. den 5:44 - 19:22 (13:18h - 2x30 min přestávka) =
>12:18 h
>
>Myslím si, že toto není možné, že může odpracovat max
>16h denně (aby odpočinek po sobě jdoucích 24h byl
>zkrácen na 8h).
>
>Lze to nějak obejít např. souhlasem zaměstnance?
Taky jsme pracovali více, ale ošetřila jsem to tak, že zaměstnancům jsem dala do přesčasu jenom 8 hod, týdně navíc, a zbytek jsem přepočítala jako hodiny navíc a dala jsem ji to do odměny. Ve mzdě měli 32 hod. puhrazeného přesčasu a zbyle hod. byli v odměně.
>
>
>>Dobrý den, prosím mzdové účetní o radu.
>>
>>Protože jsme byli těžce ve sklusu se zakázkou, tak
>>chlapi od nás si mákli a dělali jak mourovatí -
>>zakázka
>>pro nás byla existenčně důležitá. Dle zákoníku práce
>>ale musí být odpočinek 12h nebo může být zkrácen na 8h
>>s
>>tím, že je pak prodloužena další doba odpočinku.
>>
>>Náš zaměstnanec ale pracoval např.:
>>1. den 5:38 - 2:31 (20:53h - 3x30 min přestávka) =
>>19:23 h
>>2. den 5:44 - 19:22 (13:18h - 2x30 min přestávka) =
>>12:18 h
>>
>>Myslím si, že toto není možné, že může odpracovat max
>>16h denně (aby odpočinek po sobě jdoucích 24h byl
>>zkrácen na 8h).
Samozřejmě taky musíte opravit docházku. Ale neprve se domluvte se zaměstnancem ,jestli s tím bude spokojený. Aby o to věděl, že mu zaplatíte tímto způsobem.
>>
>>Lze to nějak obejít např. souhlasem zaměstnance?
>
>Taky jsme pracovali více, ale ošetřila jsem to tak, že
>zaměstnancům jsem dala do přesčasu jenom 8 hod, týdně
>navíc, a zbytek jsem přepočítala jako hodiny navíc a
>dala jsem ji to do odměny. Ve mzdě měli 32 hod.
>puhrazeného přesčasu a zbyle hod. byli v odměně.
>>
**** díky moc za odpovědi. Jestli ještě můžu, prosím o potvrzení mé teorie, může tedy odpracovat max 16h a pak by musel do práce přijít po 12+4 .. 16-ti hodinách, tj. skončí např. ve 22h - oddělá 16h, pak může přijít do práce druhý den ve 14h? Nelze aby přišel jak je zvyklý na svých 6h ráno? Šéf se totiž se mnou dohaduje, že je jedno, že zam odpracoval 19h, skončil ve dvě ráno a v šest ráno nastupil svoji směnu, že je jako všechno v pořádku, bo měl každých 6h 30min pauzu ...
Ono by vám patrně prošlo i proplacení všech přesčasů bez poskytnutí přestávek dle ZP jak navrhuje šéf, protože by si zaměstnanci nikam nestěžovali a nepřišla Vám náhodou zrovna nějaká kontrola (ta chodí velmi zřídka), pokud by ovšem nedošlo náhodou k pracovnímu úrazu, pak by asi měl zaměstnavatel značné problémy.
** díky za příspěvek do diskuze, říkáte že by patrně prošlo, takže se to nemá? O to mi jde, já osobně bych raději hodiny v docházce umázla a doplatila jim to v prémiích a pak je vše v klidu ...
Navíc, co jsem já slyšela, tak se již množí kontroly z Inspektorátu práce, takže pro můj klidný spánek, pokud to ze zákona nelze, raději pořeším nějak jinak ... takže ze zákona lze nebo nelze? Díky za odpověď ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.