Re: Krácení dovolené - nemoc od3/2007 do
Děkuji za odpověď, ale moc tomu nerozumím. Zaměstnanec je u nás v PP od r. 2005. Na začátku r. 2007 mu bylo poskytnuto 20 dní dovolené na r. 2007, vyčerpal 2 dny dovolené v únoru a od 6.3. 2007 je nemocný. Nemá tedy nárok na žádnou dovolenou za r. 2007? Jak jste odhadla 2/12? Je to nárok za leden a únor 2007?
Děkuji.
po 100 neodpracovaných dnech o 1/12
>>>a
>>>po každých dalších 21 neodpr. dnech o další 1/12?
>>>Jestli jsem tedy správně počítala bylo by to v tomto
>>>případě o 6/12, tj. 10 dní dovollené ke konci roku,
>>>neboť
>>>1/12 v našem případě (máme 20 dní dovolené) čnní
>>>1,6666
>>>dne. Je to tak správně?
>>>
>>>A ještě jsem se chtěla zeptat zda si může zbývající
>>>dny vybrat po skončení nemocenské do přidělení plného
>>>invalidního důchodu a pak mu ten zbytek můžeme
>>>proplatit
>>>při ukončení PP?
>>>
>>>Děkuji předem za vaše odpovědi.
>>>
>>>Míša
>>Nevypadá to, že by zaměstnanec odpracoval 60 dní
>>rozhodných pro vznik nároku na celoroční výměru
>>dovolené.
>>Dovoluji si odhadnout 2/12 roční výměry dovolené.
>
>
>Děkuji za odpověď, ale moc tomu nerozumím. Zaměstnanec
>je u nás v PP od r. 2005. Na začátku r. 2007 mu bylo
>poskytnuto 20 dní dovolené na r. 2007, vyčerpal 2 dny
>dovolené v únoru a od 6.3. 2007 je nemocný. Nemá tedy
>nárok na žádnou dovolenou za r. 2007? Jak jste odhadla
>2/12? Je to nárok za leden a únor 2007?
>Děkuji.
Nezáleží na tom, kolik let u Vás pracuje. Každý rok se posuzuje nově. Pokud v roce 2007 neodpracoval ani 60 směn, dovolená se posuzuje jinak. Náleží mu pouze 1/12 za každých 21 odpracovaných směn (tedy pracovních dnů). Od 1.1. do své nemoci neodpracoval určitě 620 směn (a bude marodit až do konce roku a déle), proto mu pro letošek náleží 1/12 za každých 21 odpracovaných směn, takže spočítejte, kolik jich odpracoval. Pokud jich odpracoval 42 (počítají se do toho i svátky, které byly v pracovních dnech a ve kterých nemarodil), pak mu náleží 2/12, tj. 3,5 dne. Z tohu už si 2 vybral, jak píšete.
A já se dívám, že jsem se kapánek uklepla a místo 60 směn jsem napsala 620 směn, ale určitě jste to pochopila. Pokud člověk v aktuálním kal. roce odpracuje aspoň 60 směn, pak už mu náleží dovolená za každý celý odpracovaný měsíc u toho zaměstnavatele. Pokud mění zaměstnání v průběhu měsíce a zaměstnání na sebe bezprostředně navazují (v tom měsíci není ani jeden den, kdy by neměl zaměstnavatele), náleží mu dovolená za ten měsíc od nového zaměstnavatele. Pokud sice odpracuje v roce aspoň 60 směn, ale promarodí více než 99 směn, pak se mu dovolená krátí - za prvních 100 promaroděných směn (včetně promaroděných svátků) o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.