Re: DPČ - mohou být stravenky ???
už vidím, jak zaměstnavatel cpe do dohod kdesi cosi :) já mám naopak tu zkušenost, že uzavírá DPČ aby ušetřil, ale to je věc každého zaměstnavatele. Jen pokud bych mohla mít připomínku, do DPČ si nemusejí dávat nemocenskou, na tu, pokud vznikne účast na pojištění, je nárok ze zákona, i když se jedná o DPČ.
Měla jsem kdysi firmu, kde měli ve směrnici dáno, že na stravenky má nárok zaměstnanec jen za odpracovanou směnu, takže v den, kdy měl dovolenou, nebo nemocenskou, mu nárok zanikal. Takže teď jsem majitele firmy ukecala doslova, že tou směrnicí jim rozšířil nárok i po dobu dovolenky, nebo nemocenské. (Finančák mi řekl, že když to je podloženo směrnicí, tak je to v pořádku.) Zaměstnanec marodí celý měsíc, ale stravenky si vyzvedne. Zaplatí těch 45%, zbytek doplací majitel. Celou fakturu - platbu dávám do nákladů, a pak snížím mzdy o srážku za zaměstnance. Zaměstnancům se tak alespoň trochu kompenzují i tak malé platy. Zdraví Jindra
m dovolenou,
>>>>>nemocenskou.
>>>>>Omezíte třeba zánik nároku při neomluvené absenci,
>>>>>apod. Zdraví Jindra
>>>>už vidím, jak zaměstnavatel cpe do dohod kdesi cosi
>>>>:)
>>>>já mám naopak tu zkušenost, že uzavírá DPČ aby
>>>>ušetřil, ale to je věc každého zaměstnavatele. Jen
>>>>pokud bych
>>>>mohla mít připomínku, do DPČ si nemusejí dávat
>>>>nemocenskou, na tu, pokud vznikne účast na pojištění,
>>>>je
>>>>nárok ze zákona, i když se jedná o DPČ.
>>>
>>>Já jsem myslela dát do té směrnice ty dovolenky,
>>>nemocenskou, apod. Mám firmu, kde jsem majitele na to
>>>ukecala, a zaměstnanci mají nárok na stravenky, ikdyž
>>>je
>>>celý měsíc marod. A dohodář, který pracuje
>>>4hod.denně,
>>>taky. Jsou i zázraky.
>>to tedy ano, v případě nemoci a poskytnutí stravenky
>>je to jak s daňovou uznatelností ? Stále ale nevím,
>>proč máte ve směrnici tu nemocenskou, co tím máte na
>>mysli nebo spíše proč jste si ji tam a jakou formou
>>dali ?
>
>Měla jsem kdysi firmu, kde měli ve směrnici dáno, že
>na stravenky má nárok zaměstnanec jen za odpracovanou
>směnu, takže v den, kdy měl dovolenou, nebo
>nemocenskou, mu nárok zanikal. Takže teď jsem majitele firmy
>ukecala doslova, že tou směrnicí jim rozšířil nárok i po
>dobu dovolenky, nebo nemocenské. (Finančák mi řekl, že
>když to je podloženo směrnicí, tak je to v pořádku.)
>Zaměstnanec marodí celý měsíc, ale stravenky si
>vyzvedne. Zaplatí těch 45%, zbytek doplací majitel. Celou
>fakturu - platbu dávám do nákladů, a pak snížím mzdy o
>srážku za zaměstnance. Zaměstnancům se tak alespoň
>trochu kompenzují i tak malé platy. Zdraví Jindra
do nákladů můžete dát ale až od 1.1.2007 změnou ZDP § 24 odst. 2 písm.j, bod 5, ale v roce 2006 by bylo nedaňově (stravenka za dobu nemoci, dovolené)
Ale §24 odst.2 písm.j bod 5 říká," ... pokud tento nebo zvláštní zákon nestanoví jinak."
A §24 odst.2 písm.j bod 4 - stanoví jinak," ... Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad), pokud přítomnost zaměstnance v práci během této stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny."
To by znamenalo, že u celodenní dovolené a nemoci nelze příspěvek uplatnit jako náklad.
to je pravda, nestanoví jinak.., to mi nedošlo, ale na náklady nejsem odborník, do toho jsem se dostala nevinně, protože mi bylo divné, že to kolegyně dávala do nákladů i vloni, když nebyly ještě stanoveny alespoň ty 3 hodiny (tedy v podnikatelské sféře).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.