Re: zaměstnanec-okamžité zrušení PP?
děkuji... místem výkonu práce je Karviná a Ostrava (vlastně jsem zaměstnán jako řidič), ale dělám tam "všechno" :o)
... takže já, jako zaměstnance změnu místa vp nemohu uvést, a to ani v případě delšího odloučení od rodiny (jsem 10 dní tam a 4 dny doma)...
... a jít na nové místo z výpovědí - porušení prac.kázně... to si nejsem jist, jestli by mě vzali...
>>>Dobrý den!
>>>zaměstnavatel nám řekl, že tady (v Karviné) už pro
>>>nás
>>>nemá práci, a proto v pondělí nastupujeme v čechách
>>>(vlastní několik škola a my je opravujeme-zednické
>>>práce). Místem výkonu práce v PS je Karviná a
>>>Ostrava...
>>>Zásadně s tím nesouhlasím (rodina), a proto jsem si
>>>našel novou práci v místě bydliště, ale musel bych
>>>tam
>>>nastoupit již v únoru.... Může být změna místa výkonu
>>>práce důvodem pro okamžitou výpověď ze strany
>>>zaměstnance?
>>>děkuji za odpovědi...
>>
>>Okamžitá výpověď z Vaší strany asi nepůjde - viz ZP §
>>56. Zkusila bych ukončení dohodou dle § 49 ZP.
>
>děkuji... místem výkonu práce je Karviná a Ostrava
>(vlastně jsem zaměstnán jako řidič), ale dělám tam
>"všechno" :o)
jestliže máte v PS místo výkonu práce, jak píšete, tak zaměstnavatel Vás nemůže jen tak bez ničeho poslat na práce do Čech, protože na pracovní cestu Vás může vyslat jen s Vaším souhlasem
po dohodě- viz § 42 ZP), a dále změnit místo výkonu práce v PS může jen dodatkem, který schválí oba účastníci PP, tedy i Vy. Jestliže nesouhlasíte, tak zaměstnavatel musí problém řešit sám za sebe a to buď Vás dále bude zaměstnávat na základě uzavřené PS na sjednaných místech a za sjednaných podmínek, nebo se Vás bude chtít zbavit a to lze jen dohodou s uvedením důvodů dle § 52(náíleží Vám odstupné) nebo výpovědí ze stejných důvodů a rovněž s odstupným.
Takže trvejte na tom, aby Vám zaměstnavatel navrhl řdešení situace a nenechte se sebou vykejvat,jak se říká.
>... takže já, jako zaměstnance změnu místa vp nemohu
>uvést, a to ani v případě delšího odloučení od rodiny
>(jsem 10 dní tam a 4 dny doma)...
>... a jít na nové místo z výpovědí - porušení
>prac.kázně... to si nejsem jist, jestli by mě vzali...
Upozorněte zaměstnavatele, že nesouhlasíte se změnou místa výkonu práce uvedené v prac.smlouvě a proto nejste povinen pracovat v Čechách. Podívejte se ještě do prac.smlouvy, zda obsahuje ustanovení o tom, že souhlasíte s vysíláním na služební cesty. Podle § 42 ZP cituji: "Pracovní cestou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním."+
V případě, že ve smlouvě nemáte souhlas s vysíláním pa pracovní cesty, můžete odmítnout každé vyslání i časově omezené na práci do Čech. V tom případě, by zaměstnavateli nezbylo, nemá-li pro Vás práci v Ostravě nebo Karviné dát Vám výpověď pro nadbytečnost s odstupným. Pokud tak neučiní a Vy odmítnete práci mimo Ostravu a Karvinou a zaměstnavatel zde nebude mít pro Vás práci, náleží Vám náhrada vy výši průměrné mzdy i když byste práci nevykonával až do doby, kdy Vám dá výpověď. Proto by bylo i pro zaměstnavatele v tomto případě výhodnější ukončit s Vámi prac. poměr dohodou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.