Re: Náhrada mzdy při nedostatku práce
Nárok na náhradu ve výší průměru jak píšete, mají zaměstnanci při překážce v práci na straně zaměstnavatele z důvodu nedostatku práce, tj. za dobu, kdy nebudou v práci. Záleží ještě na tom, jak dlouho "posedí v práci", tato doba by totiž mohla být hodnocena např. jako pohotovost na pracovišti, která se posuzuje jako výkon práce a tedy za ni přísluší mzda dle smlouvy, ve Vašem případě tedy zaručená mzda 50,- Kč, odměny by zřejmě zaměstnavatel nepřiznal žádné.
No, posedí v práci každý den asi hodinu a protože pro ně ta práce není, potom jdou domů. Takže z toho by vyplývalo, že za tu dobu, co posedí v práci a čekají na přidělení nějaké práce, mohou dostat 50,- Kč/hod. a za ty další hodiny, které potom stráví doma, tak těch 70-100 ?- tedy průměr?
Odbory nemáme a pan majitel taky ÚP nepožádal, v podstatě téměř nejeví o nějaké platy zaměstnanců zájem. Tak co mi vy poradíte, na jakou mzdu tedy mají ti zaměstnanci nárok ?
Je to v podstatě jejich poslední mzda tady, většina skončila v průběhu ledna, ale já potřebuji vědět, jak jim mám ten leden "zaplatit".
Jestliže tedy nepracovaly z důvodu, že jim zaměstnavatel nepřidělil práci, tak průměrem jako u dovolené. Dobu strávenou v práci tj. to "sezení v práci", tak to musí určit zaměstnavatel, tedy jejich vedoucí, zda zůstali tuto dobu v práci na jeho pokyn a má být tedy tato doba zaplacena jako výkon práce, anebo zda došlo k rozhodnutí, že práce nebude přidělena hned po příchodu do práce a tedy i tuto dobu vyhodnotit jako překážku v práci a zaplatit vše průměrem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.