Re: OT
A na tu firmu nemám kontakt, ještě jsem o tom s jednatelem nemluvila (a bojím se, že také kontakt mít nebude), aby mi opravili fakturu a zadali si tam naše DIČ. Tak potřebuji vědět, jestli si to myslím správně, že odvedu naše české DPH z celé částky a nebudu mít nárok na odpočet...
Re: OT
Pokud Váš šéf neuvedl na objednávce vaše DIČ, nemohl dodavatel postupovat jinak, než zatížit dodávku místním VAT.
Dále se domnívám, že se nejedná o poskytnutí služby dle 10/6a, ale o pořízení zboží z JČS dle §16.(Ve výsledku je to ale jedno.)
Se základem daně včetně cizí zaplacené daně bych si nedělala problém, pokud v JČS koupíte nějakou věc v maloobchodě a dovezete do ČR, taky máte doklad s daní.
DPH - mám v tom zmatek
>>>>když to vezmu vylučovací metodou
>>>>§10 odst.10 jestli čtu dobře - plnění v tuzemsku by
>>>>bylo v případě ,že by jste nebyli plátci
Jenže ona to není "zahraniční osoba", jak je uvedeno v §10/10, ale "osoba registrovaná k dani v jiném členském státě", jak je uvedeno v §10/7
>>>
>>---
>Pokud Váš šéf neuvedl na objednávce vaše DIČ, nemohl
>dodavatel postupovat jinak, než zatížit dodávku
>místním VAT.
>Dále se domnívám, že se nejedná o poskytnutí služby
>dle 10/6a, ale o pořízení zboží z JČS dle §16.(Ve
>výsledku je to ale jedno.)
>Se základem daně včetně cizí zaplacené daně bych si
>nedělala problém, pokud v JČS koupíte nějakou věc v
>maloobchodě a dovezete do ČR, taky máte doklad s daní.
Jenže tento SW není zboží (nebyl to balíkový SW, jednatel si ho prostě stáhl z netu a nainstaloval) a v §10/8 a) je řečeno, že elektronickou službou je mj. dodání programů. A v tu chvíli je místem plnění ČR a já mám povinnost podle §24 přiznat daň na výstupu.
Prostě jsem se v tom zamotala a chci to udělat správně.
BTW od jednatele jsem se teď dozvěděla, že si myslel, že to je z USA a přitom faktura přišla z Lucemburska...
OT: Jak se to tedy správně dělá, když si koupím v EU v maloobchodě zboží, které dovezu do ČR a doklad dám do účta (a prodejci neřeknu své DIČ)? Když je to jasně věc, kterou spotřebuji v EU (PHM, občerstvení apod), pak je jasné, že s DPH nic nedělám - místo plnění je EU. Ale když si to přivezu do ČR? Pak podle mne také pořád platí § 25, i když prodejce odvedl své VAT...
Sakra, nějak jsem se rozepsala. Aspoň jsem byla donucená přečíst pár stránek zákona o DPH... :-)
Re: DPH - mám v tom zmatek
---
1. To na začátku o vylučovací metodě jsem nepsala já :-)
2. Myslela jsem si, že jste pořídili karbicový software, ale to je vlastně jedno. Když odvedete daň z celkové částky (ta zaplacená daněje vlastně vašim nákladem spojeným s pořízením) berňák bude určitě šťasný.
3. Taky fakt, že na dokladu není Vaše DIČ dle mého názoru nezpochybňuje Váš nárok na odpočet daně- viz. §73/12 .... Pokud doklad neobsahuje všechny náležitosti daňového dokladu, prokazuje se nárok podle zvláštního právního předpisu (kterým je zák. 337/1992, §31 "Dokazování.."). Dokázat že jste plátce daně nebude těžké.
4. Jako pořízení zboží bych ale chápala skutečně pořízení jen nějakých věcí, které nesloužily alespoň částečné ke spotřebě na území JČS i když jsem se tady kdysi setkala s názorem zdaňovat nakoupené mapy apod :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.