Re: Zaměstnanec odstupné?
Možnosti najdete v Zákoníku práce, § 48 - 73 (skončení prac. poměru) - nahoře na liště - zákony - Zákoník práce.
Máte tyto možnosti: Pokud se Vám podaří ji přesvědčit o skončení prac. poměru k nějakému datu a v této dohodě o ukončení nebude uveden důvod skončení (nadbytečnost, zrušení nebo přesun), pak jí odstupné nenáleží a prac. poměr skončí dohodnutým dnem. Pokud se dohodnete na skončení k nějakému dni, ale v dohodě bude uveden důvod, pak prac. poměr skončí dohodnutým dnem a náleží 3měsíční odstupné.
Pokud se Vám nepodaří ji přesvědčit o skončení k nějakému dni, pak Vám nezbude, než jí dát výpověď a zde musíte uvést důvod - nadbytečnost nebo rušení organizace. Vývědní doba trvá 2 měsíce a začne běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém jste jí výpověď předala (např. předáte v únoru, výpovědní doba začne běžet až od 1.3. a prac. poměr skončí 30.4.). Po tuto dobu jí buď musíte přidělovat dohodnutou práci nebo ji nechat doma platit průměrem (bohužel). A pak náleží ještě 3měsíční odstupné. Takže situace je špatná, přesvědčovat a přesvědčovat. Není náhodou ještě ve zkušební lhůtě?
Re: Zaměstnanec odstupné?
Paní Jiřko,děkuji za odpověď.Tato smlouva,která platí od 1.1.2008 je už druhá,první jí skončila 31.12.2007, ale já jsem jí napsala pouze jako Dodatek k pracovní smlouvě a napsala jsem tam,že se pracovní poměr prodlužuje do 31.12.2008. To jsem asi udělala chybu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.