Re: Neoprávněné srážky ze mzdy
Jinou práci si hledám, mám pocit, že se mě zaměstnavatel snaží tímto způsobem donutit k podání výpovědi, aby mi ji nemusel dát sám. Potřeboval bych poradit nějaký způsob jak "donutit" zaměstnavatele k tomu, aby mi předložil doklady na základě, kterých mi prování srážky ze mzdy ve svůj prospěch, eventuelně mi stržené peníze "vrátil". S necelími 3000,- se opravu nedá vyžít celý měsíc.
pokud máte mzdovou účetní ,tak bych to zkusila řešit nejdříve s ní. Ona ví co si může ze zákona dovolit a co nesmí. Mzdu může snížit ze zákona o SP,ZP,daŇ,dále věci ustanovené soudní cestou..tz. alimenty, exekuce,platební příkazy ...ale jen opravdu ,když má rozhodnutí v ruce. Jinak v žádném případě nic víc. A měla by o tom uvědomit zaměstnance,který by jí to měl podepsat,že je s rozhodnutím srozuměn.
souhlasím s předchozí odpovědí - navíc si myslím, že to celé jednou odnese mzdová účetní, protože ta vůbec nepostupuje dle zákona
možná dostala příkaz od svého nadřízeného - "tohle mu sražte" - jenže "nadřízený/nenadřízený" mzdová účetní se musí řídit zákony
a pokud přijde nějaká kontrola, tak ona pak vysvětluje, proč tak postupovala..... pochybuji, že vedoucí potom přizná, ano, já jsem jí to nařídil
pokud máte exekuci, tak musí mít MÚ k tomu podklady podle kterých sráží (ale musí dodržovat zákony), pokud Vám sráží za stravenky - musíte mít podepsanou dohodu o srážkách /pokud by ale veškeré Vaše částky padly na exekuce, tak byste platil třeba hotově v pokladně/, to samé za pohonné hmoty
srážky ze mzdy řeší mj. Zákoník práce § 145 -150
každopádně bych nejprve řešila se mzdovou účetní a pokud neuspějete, potom se obraťte jinam (pokud na ně přijde kontrola, budou mít co k vysvětlování)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.