Re: pracovní neschopnost - první 3 dny
To nelze v žádném případě, protože v době neschopnosti i prvních 3 neplacených dnů musí dodržovat léčebný režim, což u náhradního volna si může dělat co chce. Podle právních výkladů 3 neplacené dny nelze nijak obejít, leda by organizace sama poskytla nějaký mrzký peníz. A taky doba nepl. 3 dnů se započítává do podpůrčí doby .. atd. takže nemůže mít na 3 dny zároveň neschopenku a náhradní volno. Prostě přeskočit to nelze.
souhlasím s touto odpovědí - prostě bude mít 3 dny neplacené (opravdu nemůže mít v jeden den vedenou neschopenku,tj. kal. dny nemoci a zároveň prac./kal. dny za neplacené volno)
byla již zde zmíněno, že někteří zaměstnavatelé chtějí poskytovat za 1. 3 dny nemoci "určitou odměnu za nemoc" - sice mám na to jiný názor - odměna by měla být za práci a ne za nemoc, ale pokud to bude vedeno v nějakém druhu mzdy odměna apod. a tyto první 3 dny vykázány jako nemoc, potom to snad půjde (jak to půjde do nákladů, to je otázka...)
Včeara jsem na podobný dotaz četla zajímavou odpověď - psal p Laďa, ale nezdá se mi to:
Lze to uplatňovat.Pokud by zaměstnavatel na základě ujednání v kolektivní smlouvě, v pracovní nebo jiné smlouvě a nebo podle zvláštního předpisu poskytoval v r. 2008 za dobu těchto prvních tří kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanci částečně nebo plně mzdu, tj. jako zaměstnanecký benefit, půjde na straně zaměstnavatele o daňově uznatelný výdaj (náklad) v souladu s ust. § 24 odst. 2 písm. j) bod 5. ZDP. Toto peněžní plnění však u zaměstnance představuje vždy zdanitelný příjem ze závislé činnosti a tento příjem vstupuje také do vyměřovacích základů pro pojistné na veřejnoprávní pojištění.
Ještě mě k tomuto problému napadá poznámka. Pokud by byl někdo nemocný od 1. kal. dne do posledního a zaměstnavatel mu platil tu "odměnu za nemoc", potom by nemohl být v ELDP tento měsíc ve vyloučených dobách, protože měl v tom měsíci VZ SP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.