Re: Osobní spis zaměstnance
Co si představujete pod pojmem osobní spis?
Já mám v osobním spisu zaměstnance:
Smlouvu - tu si musím nechat, zaměstnanec má svou.
Přihlášky a odhlášky - ty si musím nechat na kontroly.
Prohlášení poplatníka a doklady k ročnímu zúčtování - musím nechat pro kontrolu FÚ.
ELDP - musím mít pro kontrolu OSSZ, zaměstnanec má svou kopii.
ZL a případné potvrzení o průměrné mzdě - zaměstnanec má své.
Všechno, co mi zaměstnanec předá, mu ihned kopíruji, ať si to hlídá doma sám, absolutně netuším, co bych měla při odchodu vracet nebo kopírovat.
já se také domnívám, že vše, co zaměstnanec dodal - by mělo ve firmě zůstat - přece personalista nebo MÚ je vázán mlčenslivostí a
nic zbytečného, co nepotřebuje ani nevyžaduje. Kontroly mohou příjít do 10 let (takže i po těch 10 letech mohou kontrolovat, proč se zrovna postupovalo tak a ne jinak - např. v uplatněných slevách, uznání vzdělání apod.)
Komentář ze ZP :
Pro pracovněprávní účely mohou zaměstnavatelé shromažďovat pouze takové údaje o zaměstnanci, které mají příčinný vztah k pracovněprávnímu vztahu uzavíranému se zaměstnancem. Pokud tento vztah skončí, jsou zaměstnavatelé povinni získané údaje, s výjimkou těch údajů, jejichž archivace je jim uložena zvláštním zákonem (č. 563/1991 Sb., o účetnictví, č. 499/2004 Sb., o archivní a spisové službě) zaměstnanci vrátit nebo zlikvidovat (skartovat či smazat).
Právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě obecně zakotvené v čl. 10 Listiny základních práv a svobod a občanského zákoníku je podrobně konkretizováno v zákoně č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Tento právní předpis poskytuje ochranu všem osobním údajům fyzických osob bez rozdílu (tedy i informacím osobního charakteru o zaměstnancích) a upravuje práva a povinnosti subjektů, které tyto informace zpracovávají. Na zaměstnavatele se tento zákon vztahuje, neboť i shromažďování těchto údajů je podle § 4 písm. e) určitou formou zpracování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.