Re: Stravenky
Aha, no já to taky tak chtěla dělat, ale hlavní účetní mi tvrdí, že to nelze. Že je musím dát začátkem měsíce. Nechápu v čem je problém. Tak jako tak, je potom budu strhávat zaměstnancům z výplaty za měsíc, za který jsem je zpětně vydala. Takhle se mi to potom zbytečně komplikuje, budu muset hlídat, komu jsem dala víc a příští měsíc budu muset vyrovnávat.
My v práci taky vydáváme stravenky zpětně, ale vždy antidatuji výdej stravenek z pokladny, abychom dostáli zákonu. Vždy si spočítám na kolik mají nárok, odečtu, dovolené, paragrafy, nemocenské, náhradní volno a cesťáky a zbytek jim vyplatím, ale s datem k příslušnému měsíci.
Já je do pokladny vůbec nedávám, objednávám je na fakturu, platím převodem. To znamená, že bych je správně měla objednat v měsíci, v němž na ně mají zaměstnanci nárok. Aby to sedělo datumově. Nebo vlastně můžu objednat i dříve, ale ne napřiklad v březnu a vydávat je na únor. Je to tak?Takže jestli tomu dobře rozumím, tak jde jen o to, aby seděl datum. Jinak není problém, že se vydávají zpětně. Naše firma se stravenkama teprve začíná (i když asi zbytečně) a nemám s tím žádné zkušenosti a hlavně pořádně nevím, jaký si v tom udělat systém.
Pochopila jste do dobře. Buď musíte mít zásobu a pak si je můžete objednávat dle libosti, ale pokud nemáte, tak bych dbala na to, aby je v daném měsíci objednala, obdržela i vydala (antidatování). Vyplácejte klidně zpětně, ale v peněžním deníku to zaúčtujte k období, ke kterému vzniká zaměstnancům nárok. My jsme velká firma, máme každý rok audit i daňové kontroly a víme, že to děláme dobře. Tak hodně štěstí
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.