Re: zaměstnanec nepřišel do práce
Za neomluvenou absenci může zaměstnavatel zaměstnanci zkrátit řádnou dovolenou o 1 až 3 dny... Což má efekt pouze, pokud zaměstnanec nějaký zůstatek dovolené má.
Jinak mu může dát výpověd - hrubé porušení pracovní kázně.
Obávám se, že jinak se zaměstnavatel bránit nemůže. Teoreticky mu sice zaměstnanec způsobil škodu, což se dá řešit soudně, ale nejsem si jístá, jak by to dopadlo...
Ano, je to tak. Sázet mu neomluvenou absenci tak dlouho, jak uzná za vhodné. Pokud by nebylo pak z čeho srazit zdravotní pojištění, které zaměstnavatel musí odvést, pak toto na něm vymáhat. Protože už je konc března, tak zřejmě tam bude výplata za březen (pokud mzdy vyplácíte v hotovosti), takže by se to dalo vzít z ní - mzdu mu totiž zaměstnavatel není povinen zaslat, pokud si pro ni nepřijde (musí se zaslat pouze tehdy, jestliže se pro ni nemůže dostavit pro nemoc apod.). Důvod zrušení pro hrubé porušení pracovních povinností se uvede do potvrzení o zaměstnání.
Mně se důvod zrušení objeví pouze ve formuláři, kde se pro ÚP potvrzuje průměrný výdělek. V samotném zápočťáku se mi to neobjeví - mám to tedy dopsat i přímo do zápočtového listu?A co se týká mezd, tak zaměstnanec uvedl číslo účtu, na které chce posílat výplatu - ani v tomto případě mu to tam posílat nemusíme a můžeme mu ji zadržovat? I když máme výplatu 10. den v měsíci??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.