Vlákno názorů k dotazu Dohoda o rozvázání PP pro nadbytečnost? od beta - Re: Dohoda o rozvázání PP pro nadbytečno Jelikož je...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2008 19:35

beta (neregistrovaný)

Re: Dohoda o rozvázání PP pro nadbytečno
    Jelikož je nás
    >zaměstnanců více (3), oznámili jsme jednateli, že dle §52 máme
    >nárok na odstupné ve výši 3 měsíčních průměrných platů.
    >Jednatel nám sdělil, že nemusíme dostat ani výplatu za
    >duben, když na věc přijde, že skládá funkcí jednatele
    >(jednatelé jsou dva-oba rakušané), že je občan
    >Rakouska, nic nevlastní, nic nemá, a je mu to již jedno, co
    >se bude dít dále, protože stejně odjíždí na dovolenou a
    >podotkl, že když jsme nepodepsali tuto dohodu, kterou
    >nám chtěl vyjít vstříc, že je to náš problém, a že
    >bude dělat vše, abychom dostali výpověď pro hrubé
    >porušení pracovní kázně a že údajně firma stejně bude tak do
    >dvou měsíců zrušena, protože jim hrozí vysoké penále
    >od zákazníků. Do práce stále chodím, ale také mívám
    >strach, že se muže stát , že se do ní vůbec nedostanu, a
    >že přijdu o mzdu.
    >Nevím, kam se mám obrátit. Po předchozích diskuzích
    >jsem se dočetla, že na inspektorát UP.
    >1)Můžete mi prosím poradit, co máme dělat?
    >2)Je možné, aby jednatel složil svoji funkci jednatele
    >a tak ze dvou jednatelů zůstal pouze jeden, který
    >nejezdí do ČR, a neumí ani česky?
    >Děkuji za každou odpověď. P.T.

to bude na delší řeč, nezávidím vám vaši situaci, ale to je, bohužel, život. Správně jste poznamenala, že máte nárok na 3násobek odstupného a v případě výpovědi pro nadbytečnost je výpovědní doba dle ZP 2 měsíce, pokud nemáte v kol.smlouvě či směnici - asi ne - stanoveno jinak. Musím vás opravit, ne na inspektorát UP, ale na Inspektorát bezpečnosti práce - najděte si ten svůj dle linku http://www.guard7.cz/IBP_kontakty.htm. Pokud budete pracovat, neměl by nastat výpovědní důvod pro porušení kázně, pakli-že byste tuto výpověď snad dostala, do 2 měsíců můžete podat k soudu neplatnost výpovědi. Je mi jasné, že ne všichni se chtějí soudit a mají na to nervy, ale nenechte se. Přijdou další rady, já vám přeji pevné nervy a štěstí, třeba to nebude takové jako nastínil jednatel, i když praxe je mnohdy všelijaká ...

• 4. 5. 2008 19:54

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Také nezávidím situaci, ale je dobře, že jste nepodepsali a na nehoráznou dohodu nepřistoupili. Zaměstnavatele Váš odchod bude stát 5 průměrných měsíčních platů, i kdyby Vám po dobu výpovědní lhůty (2 měsíce), nepřiděloval práci a vy jste chodila do zaměstnání nebo i byla doma, protože jste se do práce prostě nedostala, náleží Vám průměr. Nedejte se, prošla jsem podobnou situací nedávno, ale stačilo oznámení na Inspektorát práce a na jejich doporučení napsaná Výzva k zaplacení s tím, že jinak jim tam udělají hloubkovou kontrolu a už mám všechny peníze na účtě! Držím palce a dejte vědět, jak to dopadlo! V.

• 4. 5. 2008 23:20

Rosalinda (neregistrovaný)

Ještě bych si zjistila, jestli firma má IČ v česku nebo v cizinsku.
    A telefonní číslo na Občanské Judo ve Štrasburku.
    Budu se za Vás modlit u našeho účetního Pánbíčka.

• 5. 5. 2008 6:41

xy5 (neregistrovaný)

tak to Vám Vaši situaci vůbec nezávidím a je to možná i předzvěst toho, jak se u nás bude dál možná zaměstnanost vyvíjet (i když si to určitě nikdo takto nepřeje...)
    zahraniční zaměstnavatel - zmizí někde v cizině (samozřejmě peníze zde žádné nenechá) a s kým se budou čeští zaměstnanci soudit?

• 5. 5. 2008 6:50

beta (neregistrovaný)

také je tu možnost informovat na se příslušném ÚP v souvislosti s Insolvenčním zákonem http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence/ins_prava
    Je jasné, že to budou nezáviděníhodné starosti, ale samo se to neupraví, musíte jednat sami.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).