Re: PAJO - prosím
Po novele obč.zák. zákonem č. 264/2006 odpadla povinnost zaměstnavatele srážet na kdejakou přiblblou dohodu na půjčku peněz, koupi mobilu a pod. trvá povinnost výživné a jiné stanovené zákonem, což tyto profirealy a pod. nejsou.
Jestli se nepletu, tak účinnost nastala 1.1.2007.
Takže platí dohoda zam-nec x zam-tel, co uzavřou mezi sebou, ale ty ostatní , které Vám pošlou tyto firmy, házejte do koše.
Re: Dohoda o srážkách ze mzdy- srážka v
Chápu to správně, že musím rozlišovat, zda je soudem nařízená exekuce, tak že se sráží i z nemocenské a pokud se sráží na základě dohody mezi zaměstnancem a nějakou úvěrovou společností, tak se nemocenská nepřipočítává k čisté mzdě? Já už v tom mám také pěknej guláš.
cit.ZP:
SRÁŽKY Z PŘÍJMU Z PRACOVNĚPRÁVNÍHO VZTAHU
Díl 1
Obecná ustanovení
§ 145
(1) Srážkami z příjmu zaměstnance jsou pro účely tohoto zákona srážky ze mzdy nebo platu a z jiných příjmů zaměstnance z pracovněprávního vztahu podle § 3 věty druhé (dále jen „srážky ze mzdy“).
(2) Jinými příjmy zaměstnance podle odstavce 1 jsou
a) odměna z dohody,
b) náhrada mzdy nebo platu,
c) odměna za pracovní pohotovost,
d) odstupné, popřípadě obdobná plnění poskytnutá zaměstnanci v souvislosti se skončením zaměstnání,
e) peněžitá plnění věrnostní nebo stabilizační povahy poskytnutá zaměstnanci v souvislosti se zaměstnáním.
§299 odst. 1 OSŘ
........ Srážky se dále provádějí z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci nebo jsou poskytovány vedle ní, jimiž jsou
a) náhrada mzdy nebo platu,
b) nemocenské80a),
c) ošetřovné80a),
d)...........
Fakt se to musí rozlišovat, jestli je to exekuce, nebo dohoda s úvěrovou společností? Omlouvám se, ale opravdu jsem z toho už trochu dost zmatená.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.