Re: Příjmy z pronájmu
Vy máte byt vložený do podnikání a oceněný znaleckým posudkem?
Jinak si myslím, že patří do odp.skupiny 5 podívejte se na § 30-33 zákona o daních z příjmů a odepisovat ho budete cca 30 let,nevím jak se dostanete u pronájmu do ztráty - pozor na opravy v bytě pokud je vložen do podnikání zda to není technické zhodnocení!!!!!! Takže ne do nákladů. Pokud nemáte v úmyslu se pronájmem živit jako hlavní činnost - pouze jako příležitostný pronájem, doporučovala bych danit podle §10 - Ostatní příjmy a dále to neřešit a nelámat si s tím hlavu. Zdenča
Ale já nemám vložený byt do podnikání, já vůbec nepodnikám. Příjmy z pronájmu jsou podle §9, v §10 jsou jen příležitostné pronájmy. Do ztráty jsem se dostala tím, že jsem byt rekonstruovala a začala pronajímat až od září, tím moje příjmy nepřevýší náklady.
I když budete byt pronajímat a příjem zdaňovat dle § 9, můžete vést kartu DHM, byt zatřídit do OS 5 a začít odepisovat. Vstupní cenou bytu je jeho kupní cena, pokud byl pořízen v době kratší jak
5 let před zahájením pronájmu. Pokud byt vlastníte déle do data zahájení pronájmu, pak se stanoví reprodukční vstupní cena (cena dle zákona o oceňování).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.