Vlákno názorů k dotazu Motocykl DPH? od DanielaM - Re: motocykl DPH? Není důvod si DPH neuplatnit (pokud...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 8. 2008 21:47

DanielaM (neregistrovaný)

Re: motocykl DPH?
    Není důvod si DPH neuplatnit (pokud bude mít s.r.o. řádný daňový doklad s DPH). Zákaz odpočtu se týká pořízení "osobního automobilu", a to jako nového, tak ojetého.
    V případě ojetiny záleží na tom, zda prodejce použije "zvláštní režim" a pak by s.r.o. dostala doklad bez DPH anebo není použit zvláštní režim a pak by s.r.o. dostala doklad s DPH a to by si také u motocyklu nárokovala. Pokud má motocykl parametry "obsahe válců větší než 48 cm3 nebo výkon vyšší než 7,2 kW" pak by mohl podle mého prodejce použít "zvláštní režim-bez DPH" - ale v dotazu se asi jedná už o doklad s DPH.

• 21. 8. 2008 14:45

Petra K (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ale stále se mi to nezdá. Opravdu si firma může odečíst DPH? Je to stavební firma a motocykl k tomu aby podnikala přeci nepotřebuje. Daňový doklad k tomu opravdu mám, ale přijde mi divné odečítat DPH. Můžete mi prosím i napsat, v kterém zákoně bych to našla?
    Děkuji

• 21. 8. 2008 15:37

DanielaM (neregistrovaný)

Zákon o DPH nespecifikuje co se smí uplatnit, ale co se nesmí - a to je to osobní vozidlo.
    V případě např. nákladního vozidla také nedokazujete používání jinak než vyplněnou knihou jízd a dále uplatňujete nákupy PHM, silniční daň (ta se u motocyklu neplatí) atd. A přitom zcela určitě je vozidlo používané i na soukromé jízdy kohokoliv. Proč by nemohl být motocykl v obchodním majetku stavební firmy ? Např. na přepravu osob mezi stavebními díly a sídlem společnosti, na přepravu nějaké dokumentace k zákazníkovi atd. atd. Pokud budete mít průběžné náklady na PHM a budete mít vyplněnou Knihu jízd tak, aby to bylo reálné, tak nevím, jaké by správce použil "pomůcky" k tomu, aby Vám uplatněné DPH, případně daňový náklad pro DZP vyjmul.
    Mám klienta, který motocykl nakoupil; byli jsme mj. i na kontrole DPH a vůbec se pí referentka u tohoto dokladu "nepozastavila".

• 21. 8. 2008 16:00

Sn (neregistrovaný)

U nás ve firmě je máme taky. Stavbyvedoucí je používají v létě místo auta.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).