Re: řemeslná živ. - doklady
K DE: Vám poradí určitě někdo jiný, já osobně to nevidím jako povinnost, taky to vždy rpo klienty nedělám, ale k uzavírání smluv-z praxe- pokud nemáte v ruce žádný doklad, že si u Vás zákazník cokoliv objednal, lze očekávat problém, že se budete s někým dohadovat, o tom, co,kdy, za jakou cenu si objednal a budete z něj vymáhat platby, proto doporučuji buď jednoduchou smlouvu o dílo nebo alespoň objednávku, kde budou podstatné náležitosti ujednání uvedeny, pro případ sporu budete mít v ruce doklad.
S tím jsem se ještě nesetkal, já dělám pro známé klienty bez smlouvy a objednávky, jen fakturuji provedenou práci, pro cizí si udělám smlouvičku nebo od nich žádám písemnou objednávku, ale moje účetní mi řekla, že ona to nepotřebuje do účetnictví, pokud jí to dám, zařadí, pokud ne, nic se neděje. Tak počkáme na zkušenější a uvidíme, Třeba se ještě taky něco přiučím.
Také se mi vyhrožování ŽÚ v dotazu moc nezdá......Nevím o tom, že by v nějakém zákoně byla stanovena povinost vystavovat smlouvy. Je to spíš o tom, jak jste psal, aby byly jasné smluvní vztahy a povinosti v případě sporu. Je jasné, že snáž se dokazuje, pokud mám v ruce papír. Ale nařízeno to není.........
Moji klienti uzavírají smlouvy pokud se jedná o nějaké větší dílo (zakázku), v případě drobných řemeslníků to v naprosté většině případů neděláme.
Špatně jsem se vyjádřil. Bylo mi to řečeno, ale od známých, kteří na podobné kontrole byli, ne přímo z ŽÚ.
Ptám se proto, že tomu také nevěřím.
Chci projít kontrolou bez problémů, je to moje první a nevím na co se připravit.Tak se poptávám a jak vidím, získávám i informace značně zkreslené.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.