Re: Zdravotní pojištění
Já myslela, že když mám i to mladší dítě do 7 let, tak za mě bude plátcem stát. To tak není? A pak když jsou dnes možné 3 varianty rodičovského příspěveku, a já bych si vybrala pobírat jen ten do 2 let věku dítěte, ale v zaměstnání bych požádla o rodičovsokou do 3 let věku dítěte, tak to ten třetí rok také za mě neplatí zdravotní?
Je to tak. Po dobu rodičovské dovolené jste byla státem pojištěna z titulu "na rodičovské dovolené" (tak je to i dnes, kdy si vybere variantu rod. příspěvku do 2 let, ale na rodičovské je 3 roky - po dobu rodičovské je pojištěna státem). Po 3. narozeninách dítěte skončila rodičovská, ale protože jste pobírala rodičovský příspěvek, byla jste pojištěna z titulu "pobírající rodičovský příspěvek". Abyste mohla být pojištěna z titulu "celodenně a řádně pečující o 1 dítě do 7 nebo o 2 děti do 15 let", musela by být splněna podmínka, že předškolní dítě navštěvuje školku max. 4 h denně a školní dítě po dobu vyučování. Kdybyste dávala nadále dítě do školky jen na 4 h denně, tak byste do 4 let zároveň ještě pobírala ten rod. příspěvek a po 4. narozeninách, až už na příspěvek není nárok, byste byla pojištěna právě z toho titulu "osoba pečující celodenně a řádně...". Když dáte dítě do školky na 6 hodin, tak nejenže není nárok na rodičovský příspěvek, ale ani nesplníte tu podmínku pro celodenní péči. Pokud byste v takové situaci měla např. ještě další 2 školní děti, které by byly ve škole jen po dobu vyučování, pak byste tu podmínku splňovala, i kdyby to nejmladší bylo ve školce celý den.
oni Vás odhlásí (ti, co Vám vypláceli rodič. příspěvek) a Vy jste povinna nahlásit zam-teli, že již rodič. příspěvek nepobíráte (tudíž nejste v kateg., za kterou je plátcem ZP stát) a také byste tuto skutečnost měla nahlásit ZP (do 8 kal. dnů jste povinna hlásit každou podstatnou změnu - a toto je velmi zásadní změna)
pokud byste to nechala - narůstal by dluh, který byste musela uhradit (včetně příp. penále), příp. by Vám byla nařízena exekuce
>>
>>>
>>>dítě po dobu vyučování. Kdybyste dávala nadále dítě
>>>do
>>>školky jen na 4 h denně, tak byste do 4 let zároveň
>>>ještě pobírala ten rod. příspěvek a po 4.
>>>narozeninách,
>>>až už na příspěvek není nárok, byste byla pojištěna
>>>právě z toho titulu "osoba pečující celodenně a
>>>řádně...". Když dáte dítě do školky na 6 hodin, tak
>>>nejenže
>>>není nárok na rodičovský příspěvek, ale ani nesplníte
>>>tu
>>>podmínku pro celodenní péči. Pokud byste v takové
>>>situaci měla např. ještě další 2 školní děti, které
>>>by
>>>byly ve škole jen po dobu vyučování, pak byste tu
>>>podmínku splňovala, i kdyby to nejmladší bylo ve
>>>školce celý
>>>den.
>>Ještě, to za mě zaměstnavatel bude platit zdr.poj.a
>>já
>>mu budu peníze dávat? A jak se to zdr.poj.dozví, že
>>už
>>nejsem pojištěncem státu?
>
>oni Vás odhlásí (ti, co Vám vypláceli rodič.
>příspěvek) a Vy jste povinna nahlásit zam-teli, že již rodič.
>příspěvek nepobíráte (tudíž nejste v kateg., za kterou
>je plátcem ZP stát) a také byste tuto skutečnost měla
>nahlásit ZP (do 8 kal. dnů jste povinna hlásit každou
>podstatnou změnu - a toto je velmi zásadní změna)
>pokud byste to nechala - narůstal by dluh, který byste
>musela uhradit (včetně příp. penále), příp. by Vám
>byla nařízena exekuce
samozřejmě, že zam-tel Vás také bude muset odhlásit na ZP z kateg., za kterou je plátcem ZP stát
nebo budete muset nastoupit do práce, podnikat apod. - kde bude ZP sráženo
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.