Re: Ještě jednou úraz o přestávce-pracov
Jenže ono to není jednoznačné ani tak, ani tak. Na školení nám bylo řečeno, že i když přestávka není pracovní doba tak, jestliže např. pracovník si způsobí úraz na kuchyňce - je to pracovní úraz, ale jestliže v této době se prochází třeba na dvoře v areálu zaměstnavatele a zlomí si nohu - prac. úraz to není. Moc to nechápu, ale prý činnost spojená s jídlem, kterou zaměstnavatel v areálu umožní může být prac. úrazem, jiná nikoli. Takže zřejmě to bude případ od případu jiné pro naše právníky. Co by taky dělali, že ?
Jenže ono by to asi chtělo nějaký právní rozbor, protože jsem se dívala do Abecedy MÚ na str. 502:
Pracovním úrazem je nutno rozumět poškození zdraví zaměstnance nebo jeho smrt úrazem vzniklé při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Dále je vše rozebráno i s odkazy na zákony a §§.Ale tento problém jsem tam nenašla. Takže neplacená přestávka je plnění prac. úkolů nebo není?
Mám ZP s komentářem (k § 380) od JUDr. Jouzy. Tam se ale o přestávce nic nepíše. Ale je tam (pro zajímavost) tato věta:
Podobně se nejedná o PÚ, např. pokud zam-ec utrpí škok a ochrnutí části těla v důsledku svého rozčilení poté, co mu bylo oznámeno, že s ním zaměstnavatel rozvazuje PP.
Věřím tomu, že právní, který se snaží zbavit zaměstnavatele od povinnosti platit odškodné si najde argumentaci v tomto případě(myslím neplac.prac.přestávku) jistě. Máte pravdu v trom, že asi bude záležet na okolnostech případu - v areálu zaměstnavatele to bylo, důležité bude, jestli o té přestávce svačil a neodpočíval stylem hathajóga na hlavě.
§273 a zejména pak §274 ZP stanoví co se rozumí plněním pracovních úkolů a co je v přímé souvislosti. V přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů jsou mimo jiné i úkony obvyklé v době přestávky v práci na jídlo a oddych konané v objektu zaměstnavate.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.