Re: plat pro OSVČ
Nic ve zlém, ale vzhledem k tomu, že viditelně neznáte vůbec nic, doporučuju najmout si zkušenou účetní. Mzda mu nenáleží, podvojko vést nemusí. Pokud se s tím chcete poprat sami, kupte si nějakou knížku nebo si prostudujte důkladně http://www.jakpodnikat.cz/ nebo další stránky.
Irena má pravdu. Jen pro úplnost dodávám, že ať si vezme peníze jakkoliv, vždycky to pro něj bude NEdaňový výdaj. Zatímco kdyby měl zaměstnance a platil mu mzdu, tak výplata zaměstnanci pro něj bude daňovým výdajem. Ale on sám sebe skutečně zaměstnat nemůže, pokud podniká jako živnostník.
Zjednodušeně - bude mít nějaké příjmy a nějaké výdaje na podnikání (materiál, elektřinu apod.). Po skončení roku sečte příjmy a od nich odečte výdaje. Rozdíl zdaní 15%. Pak vezme ten rozdíl, odečte tu daň, odečte sociální a zdravotní pojištění, které mu vyjde a které bude zaplatit a zbytek je jeho zisk. Takže tak nějak v průběhu roku bude muset uvažovat, když si bude brát peníze na živobytí - aby mu pak zbylo na daně a na doplatek pojištění (na pojištění bude platit nějaké zálohy během roku).
Ale toto je jen zjednodušené vysvětlení pro představu - někdy je postup složitější, např. když pořídí nějaký drahý stroj.
A mimochodem - zaměstnat nesmí ani manželku.
V této souvislosti mě napadla jedna myšlenka. Pokud bude OSVČ mít zaměstnance na pracovní smlouvu, bude za něj odvádět příslušné daně a pojištění a v průběhu podnikání se stane, že se vezmou. Jak se tohle řeší, musí zaměstnanci (manželovi/ce) dát výpověď z pracovního poměru nebo ho může stále zaměstnávat?
Může mne zaměstnávat pokuď jsem jeho družka žijeme v jedné domácnosti, ale každý z nás má trvalé bydliště jinde???
>>Zjednodušeně - bude mít nějaké příjmy a nějaké výdaje
>>na podnikání (materiál, elektřinu apod.). Po skončení
>>roku sečte příjmy a od nich odečte výdaje. Rozdíl
>>zdaní 15%. Pak vezme ten rozdíl, odečte tu daň,
>>odečte
>>sociální a zdravotní pojištění, které mu vyjde a
>>které
>>bude zaplatit a zbytek je jeho zisk. Takže tak nějak
>>v
>>průběhu roku bude muset uvažovat, když si bude brát
>>peníze na živobytí - aby mu pak zbylo na daně a na
>>doplatek pojištění (na pojištění bude platit nějaké
>>zálohy
>>během roku).
>>Ale toto je jen zjednodušené vysvětlení pro představu
>>- někdy je postup složitější, např. když pořídí
>>nějaký
>>drahý stroj.
>>A mimochodem - zaměstnat nesmí ani manželku.
>
>
>V této souvislosti mě napadla jedna myšlenka. Pokud
>bude OSVČ mít zaměstnance na pracovní smlouvu, bude za
>něj odvádět příslušné daně a pojištění a v průběhu
>podnikání se stane, že se vezmou. Jak se tohle řeší, musí
>zaměstnanci (manželovi/ce) dát výpověď z pracovního
>poměru nebo ho může stále zaměstnávat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.