Re: dohoda o provedení práce = daně, ZP,
Z DPP do 150 hod. se SZ,ZP neodvádí, ale daň by měla být do 5000 Kč 15%srážková daň z částky vyšší nad 5000 daň zálohová,
takže daň určitě. Srážková je jednou pro vždy vyřízená nikde se nehlásí a neuvádí, zálohovou lze vyrovnat v ročním vyúčtování.
Za těch pár dní jsem si vydělala celkem 5.928,- Kč tzn. že se bude jednat o tu daň zálohovou. Znamená to, že po skončení roku 2008 musím jít "na úřad" toto nahlásit? Od 5.9. po skončení DPP jsem již vedena jako zaměstnankyně a mám vyplněné toto růžové prohlášení od tohoto data (5.9. - což už jsem jako HPP)
Na žádný úřad nemusíte, jestli myslíte FÚ. Je to u jednoho zaměstnavatele a proto budete mít zbytek DPP do 3,9, daněný dohromady s příjmem z prac.poměru od 5.9. Nejpozději do 15,2,09 podepíšete dodatečně prohlášení za srpen, protože jste ho neměla podepsanmé jinde a zaměstnavatel Vám provede zúčtování daně,nemáte-li jinou daňpovinnost pro podání přiznání k dani. Do ročního vyúčtování musí být zahrnutý příjem i z DPP.
Děkuji moc za všechny odpovědi ještě doplňková otázka - DPP jsou dočista osvobozeny od ZP a SP anebo je odvádí zaměstnavatel? Na výplatní pásce jsem neměla uvedeny žádné odvody, tak by mě ještě zajímalo, jestli zaměstnavatel musel minimálně zdravotní pojištění uhradit? V mém případě bych si ZP ani hradit nemusela, vzhledem k tomu, že jsem byla toto období ještě na MD, tím pádem vedená na soc. Ale kdybych nebyla, je potřeba zaplatit ZP z DPP?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.