Re: dohoda o provedení práce = daně, ZP,
No určitě bych zašla do mz.účtárny a zeptala se jak to proboha udělali, to je snad nejsnažší.
Chápu to dobře, že se jedná o téhož zaměstnavatele, u kterého jste byla rodičovské? A teď jste se k němu vrátila z rodičovské. Zřejmě jste podepisovala prohlášení počátkem roku anebo předpokládají, že to podepíšete teď antidatovaně. Anebo to ani nemusí být antidatované, protože stačí, když se podepíše s datem do 30ti dnů od nástupu (té dohody). Každopádně je pro Váš lepší to podepsat, abyste tu odměnu měla bez daně.
Ano, je to u téhož zaměstnavatele... nastoupila jsem u něj na MD, která mi vypršela dnem 4.9. Ale protože mě požádal, abych nastoupila již dříve na poloviční úvazek, tak jsem již 19.8. nastoupila na dohodu o provedení práce u tohoto zaměstnavatele, která trvala do toho 4.9. čímž DPP skončila. Následně pak 5.9. jsem navázala na svou pracovní smlouvu a součastně s tímto nástupem do práce na HPP jsem podepsala růžové prohlášení s datem 5.9. Tzn. že růžové daň.prohlášení na těch 13 předchozích dní u stejného zaměstnavatele podepsané nemám....
Ne ne, figuruje zde pouze jeden a ten samý zaměstnavatel. Jen jsem si nebyla jistá jak to s daněním bude... bylo mi právě divné, že na výplatní pásce nemám žádně odvody nikam, prostě hodinová tarifní mzda byla vyplacena v plné výši - v čistém jak je uvedeno v DPP, což mě překvapilo, očekávala jsem nějaké odvody.... Na výplatních páskách kdy jsem byla na HPP jsme vždy měla rozepsané co je záloha na daň apod. a to v této, která se vztahovala k DPP nebylo, proto jsem vznesla tento dotaz.
A VŠEM MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚDI!!! :-)
Z DPP do 150 hod. se SZ,ZP neodvádí, ale daň by měla být do 5000 Kč 15%srážková daň z částky vyšší nad 5000 daň zálohová,
takže daň určitě. Srážková je jednou pro vždy vyřízená nikde se nehlásí a neuvádí, zálohovou lze vyrovnat v ročním vyúčtování.
Za těch pár dní jsem si vydělala celkem 5.928,- Kč tzn. že se bude jednat o tu daň zálohovou. Znamená to, že po skončení roku 2008 musím jít "na úřad" toto nahlásit? Od 5.9. po skončení DPP jsem již vedena jako zaměstnankyně a mám vyplněné toto růžové prohlášení od tohoto data (5.9. - což už jsem jako HPP)
Na žádný úřad nemusíte, jestli myslíte FÚ. Je to u jednoho zaměstnavatele a proto budete mít zbytek DPP do 3,9, daněný dohromady s příjmem z prac.poměru od 5.9. Nejpozději do 15,2,09 podepíšete dodatečně prohlášení za srpen, protože jste ho neměla podepsanmé jinde a zaměstnavatel Vám provede zúčtování daně,nemáte-li jinou daňpovinnost pro podání přiznání k dani. Do ročního vyúčtování musí být zahrnutý příjem i z DPP.
Děkuji moc za všechny odpovědi ještě doplňková otázka - DPP jsou dočista osvobozeny od ZP a SP anebo je odvádí zaměstnavatel? Na výplatní pásce jsem neměla uvedeny žádné odvody, tak by mě ještě zajímalo, jestli zaměstnavatel musel minimálně zdravotní pojištění uhradit? V mém případě bych si ZP ani hradit nemusela, vzhledem k tomu, že jsem byla toto období ještě na MD, tím pádem vedená na soc. Ale kdybych nebyla, je potřeba zaplatit ZP z DPP?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
15. 9. 2008 12:22
Dobrý den,
prosím o radu ohledně zdanění výdělku na dohodě o provedení práce. Byla jsem na MD do 4.9. Zaměstnavatel mě požádal, abych nastoupila již dříve na dohodu o provedení práce se stanovenou výší hodinového výdělku. Tento pracovní poměr byl celkem 52 hodin od 19.8. do 3.9. dále jsem navázala svůj pracovní poměr…. Vím, že na dohodu o provedení práce je možné pracovat pouze max. 150 ročně. Po skončení měsíce mi na účet přišla část „odměny“, která nebyla jinak ponížená o ZP, SP ani daně a tak mě zajímá, jestli je to tak správě a nemusím nikde nic hlásit či někde danit, když jsem v té době byla ještě řádně na MD? Růžové prohlášení o daních jsem vyplňovala až od 5.9. tzn. po návratu do práce po skončení MD.
Děkuji za odpovědi.