Re: s nebo bez DPH?
Pokud jsem tomu dobře porozuměl, jedná se o práce na nějakém domě na Slovensku. Pak se tedy podle mne se jedná o § 10/1 zákona o DPH, tedy služby vztahující se k nemovitosti. V těchto případech se místo plnění řídí místem, kde se daná nemovitost nachází, tedy bude na Slovensku. DPH se tedy bude odvádět na Slovensku, nikoli v Čechách. Protože odběratel je registrován k DPH na Slovensku, bude mít za povinnost přiznat DPH na Slovebnsku místo vás. proto vy budete fakturovat bez DPH, na DD vystavený podle § 33 ZDPH uvedete sdělení o tom, že ve státě místa plnění je povinen přiznat a zaplatit daň příjemce služby.
Ono to není tak jednoduché. U té první části jsem mlčky uvažoval o tom, že ta slovenská firma jako majitel nemovitosti (resp. dodavatel služby konečnému majiteli) je váš konečný zákazník. Pak je to jasné. Pkud jde o ty subdodavatele, existuje výklad nejvyššího správního soudu, podle něhož (ve stručnosti) se místo plnění v místě nemovitosti podle § 10 uplatňuje v případě, kdy se skutečně jedná o dodávky vlastníkovi, resp, potenciálnímu vlastníkovi nemovitosti. Což by byl váš případ. Pokud jde ale o dodávky českému podnikateli, který nebude vlastníkem budovy (což jste vy) pak se tato subdodávka nepovažuje za plnění podle § 10/1, ale za službu podle § 9/1, tedy místem plnění je tuzemsko a odvádí se DPH v tuzemsku. Tak snad jste to pochopila, asi to píšu kapku zmateně :-).
Myslím, že pochopila. Také jsem si mezitím doplńovala vzdělání, takže jsem udělala tyto závěry:
1. fakturu na Slovensko (náš odběratel je dodavatelem vlastníkovi nemovitosti v Bratislavě, to už si DPH vyřeší v rámci státu) jsem vystavila s DPH 0% a uvedením na faktuře, že: místo UZP je Bratislava a odkazem na § 10, odst. 1 ZDPH a dále, že dle stejného zákona (bo náš odběratel je plátcem DPH v SR a my tam provozovnu nemáme), je povinen přiznat a zaplatit DPH z této zakázky na Slovensku.
2. objednávky našim subdodavatelům (a jejich faktury) budou klasicky s DPH 19%.
3. Poté, co se v daň. přiznání DPH uplatní odečet DPH na vstupu od subdodavatelů, již si píši do diáře návštěvu z berňáku:-D
Děkuji Vám za trpělivé odpovědi, ještě deset let a budu dobrý "podnikatel" začátečník.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.