Re: Chybějícíí ELDP na OSSZ
Taky bych to zkusila řešit přes OSSZ. Je možné, že tam ještě vaše mzdová žádné ELDP za loňský rok zatím nedodala. V každém případě se už několik let vystavuje ELDP na každý rok zvlášť (dříve to bylo i na několik let na jednom listu) a organizace by měla originál, podepsaný zaměstnancem poslat OSSZ, kopii u sebe založit a další kopii vydat zaměstnanci.
Výplatní pásky nemám žádné, protože od roku 2003 jsem na mateřské/rodičovské dovolené. Ta mi skončila 22.7.2008 s k 31.8.08 mi byla dána výpověď pro částečné zrušení účetní jednotky. Tak myslíte, že pokud jsem byla na RD, že toto se dá doložit??
Děkuji
pokud chcete mít jistotu, že máte vše řádně vedené, potom byste měla zažádat na ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5 o zaslání Informativního osobního listu důchodového pojištění. Napíšete svoje jméno a příjmení současné, rodné příjmení, rodné číslo, datum a místo narození a adresu, kam chcete poslat výpis dob zaměstnání, také se vlastnoručně podepíšete (nemusí být podpis nikým ověřený). Doporučuji zaslat doporučeně - ale to záleží na Vás. Do 90 kal. dnů by Vám měl přijít výpis dob - pokud zjistíte nesrovnalosti, dojdete k zaměstnavateli/ům, který/ří ELDP neodeslal/i a požadujte nápravu, tj. ,aby ELDP urychleně vyplnil/i a zaslal/i přes OSSZ na ČSSZ. Je jedno kolik je Vám roků, ale výpis dob by si měl každý hlídat - přeci jenom jde o jeho peníze (budoucí výplata důchodu). Až zam-telé zkrachují a nebudete mít vše řádně doloženo - potom budete mít důchod krácený , popř. budete mít s jeho výplatou problémy, protože Vám budou chybět nedoložené odprac. roky.
Na každé OSSZ jsou k tomu dispozici brožurky (např. Jak se starat o důchodové pojíštění ... O individuálních kontech pojištěnců)
také je vše uvedeno na www.cssz.cz v sekci důchodové pojištění apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.