Re: Účtování občanského sdružení v roce
Pak tedy nechápu proč se v diskusi píše následujicí....
O.s. jsou právnické osoby, tj. podléhají zákonu o
>>účetnictví a musíte tedy vést účetnictví podvojné.
>>Jednoduché účetnictví vést také nemůžete, protože
>>jste
>>vznikli v roce 2007 (JÚ mohou vést o.s. vzniklá do
>>konce roku 2004).
Kdo má tedy pravdu??? Můžu v r. 2008 u občanského sdružení založeném v tomtéž roce vést daňovou evidenci nebo musím už jen podvojně...
Pravdu mám já, to můžete brát jako výchozí pozici. :-))
Dával jsem odkaz na příslušné ustanovení ZoÚ. Četl jste ho? Potom tedy není problém.
Chyba může být v tom, že citujete ze staršího příspěvku nebo příspěvku autora, který nečetl ZoÚ pro rok 2008.
A nevedl by jste daňovou evidenci ale jednoduché účetnictví podle předpisů zrušených k 31.12.2003.
Hezký den!
Dobrý den,
připojuji se k diskuzi. David citoval moje věty, které ale dávaly odpověď na situaci, jestli o.s., které vzniklo v r. 2007, má vést v roce 2007 daňovou evidenci či podvojko. A já jsem odpovídala v souladu se zákonem, jak se mají chovat v roce 2007, nikoliv 2008. Davide, pro rok 2008 souhlasím s Pavlem!!! Sice je §38a postaven na tom, že máte mít příjmy za minulý rok 3mil Kč, a pak musíte vést podvojko, ale na školení mi bylo potvrzeno, že ta o.s., která vznikají letos, si mohou vybrat, buď podvojko, nebo jednoduché účto dle pravidel platných do 31.12.2003.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.