Je tu někde právník?
>Zaměstnanec, který nedostal mzdu za říjen a listopad
>loň. roku koncem listopadu onemocněl a dosud je na PN.
>Nyní chce ukončit PP ve firmě podle §56. Tvrdím, že to
>už teď nemůže, že podle tohoto § mohl ukončit PP
>nejpozději v únoru, na Inspektorátu práce mu tvrdí, že může
>i nyní. Kde je pravda? Mohu vycházet z §59 (do dvou
>měsíců od zjištění skutečnosti) ? Je tu nějaký právník,
>který mi pomůže?
Re: Je tu někde právník?
Zdravím - určitě víte, že pro okamžité zrušení PP platí dvouměsíční subjektivní lhůta počítaná ode dne, kdy se zaměstnanec o jeho důvodu dověděl, a roční objektivní lhůta počítaná ode dne, kdy tento důvod vznikl. Obě lhůty jsou lhůtami prekluzivními. Roční objektivní lhůta ještě neuběhla, ale nevíme, kterého data se zaměstnanec o důvodu k postupu podle § 56 (1) b) zák. práce dověděl. Možná díky PN tvrdí, že se tak stalo např. v tyto dny - v době PN se zdržuje na jiné adrese, než jsou mu zasílány výpisy z banky (jde-li o bezhotovostní výplatu) apod. Pokud zruší PP okamžitě i přesto, že je po lhůtě, jeho PP skončí a na Vás bude, zda vyplatíte odstupné a zda se budete domáhat vyslovení neplatného rozvázání PP soudní cestou (a zda zároveň prohlásíte, že trváte na dalším výkonu práce). Na to, aby mohl být vysloven jednoznačný závěr, by bylo zapotřebí znát více okolností.
Zaměstnanec o tom, že mu nechodí mzda, věděl od samého počátku. Ze začátku mu nechodila ani nemocenská, dokud se mi nepodařilo předat nevyplacené nemoocenské OSSZ. Nyní už jsme MO, takže nem. dávky mu nyní vyplácí OSSZ. Zdržuje se stále na stejné adrese, o jeho nevědomosti nemůže být ani řeč. Naopak, on žil v domnění, že nemůže zrušit PP, protože je na nemocenské, což jsem mu vyvrátila, ovšem nyní po přečtení §57 sama nevím, zda on neměl pravdu. Nejde nám ani tak o to, tomuto zaměstnanci zachovat PP, jde o to, zda skončí dohodou (s tím jeho nadřízený souhlasí) nebo zda může zrušit PP podle §56 s nárokem na odstupné, jak mu říkají na tom Inspektorátu práce.
Dluh firmy vůči zaměstnanci je věc druhá. Samozřejmě, že on může firmu i zažalovat a požadovat vyplacení dlužných mezd i s úroky z prodlení. Zrušit pracovní poměr podle § 56 a požadovat odstupné už ale prostě nemůže, pokud o tom, že mzdu nedostal, věděl už tehdy. Prostě prošvihl dobu.
Jsem přesvědčená, že teď už podle § 56 (s nárokem na odstupné)zrušit prac. poměr nemůže, protože již prošvihl tu lhůtu 2 měsíce, kdy tento § mohl použít. Podle § 59 tak může učinit do 1 roku od doby, kdy důvod vznikl, ale zároveň nejpozději do 2 měsíců, kdy se o tom dozvěděl. Pokud mzda za listopad nebyla vyplacena ani do 15.1., mohl takto nejdříve 16.1. prac. poměr zrušit. Toho 16.1. podle Vás jistě věděl, že ještě tuto mzdu nedostal, takže nejpozději mohl zrušení podle § 56 použít v polovině března.
Dohodnout na skončení se můžete, ale nárok na odstupné nemá, ledaže by v té dohodě byl důvod (např. nadbytečnost).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.