Re: Stravenky vs.Mateřská dovolená
Stravenky jsou poskytovány za odpracovaný den, nebo nejméně 4h práce. Během PPM, ani v době nemocenské tedy nárok na stravenky není. Citace z kolektivní smlovy mne ale zaráží. Zřejmě je možné, že odbory chtějí dávat stravenky i za nepřítomnost, s tím jsem se ale nikdy nesetkala.
>Jsem v prac.poměru již 3roky. Nyní čerpám peněžitou
>pomoc v mateřství od 1.6.08-do 13.12.08.
>První dva měsíce mi zaměstanavatel stravenky
>poskytoval,ale pak mi účetní řekla, že na ně vlastně nárok
>nemám. Já se domnívám že ano.
>V kolektiv.smlouvě jsem našla cituji: Stravenky jsou
>poskytovány i po dobu čerpání dovolené a po dobu
>dočasné pracovní neschopnosti. V případech pracovní
>neschopnosti jsou stravenky poskytovány za pracovní dny, kdy
>byl zaměstnanec práce neschopný.
>Prosím poraďte kdo má pravdu a jak postupovat.
>Děkuji moc Martina
Měli jsme to v kolektivní smlouvě také, ale podle vyjádření ministerstva práce a soc. věcí jsou tato ustanovení kolektivní smlouvy NEPLATNÁ, tudíž nelze poskytovat stravenky v době nemoci, mateřské apod. Jen jak píšete, odpracuje-li alespoň část směny - u nás 3 hodiny.
Ještě mě napadá, ta kolektivní smlouva je platná letos, nebo pro příští rok? Tou dočasnou pracovní neschoopností je možná myšleno těch prvních 14 dní, po které bude od roku 2009 vyplácet zam-tel náhradu mzdy. To mělo platit už letos (vlastně už loni), takže je možné, že to v té smlouvě zůstalo z doby, kdy se počítalo s tím, že to letos platit bude. Pak by se Vás tento nárok ani netýkal. Navíc i kdyby to platilo i pro PPM, museli by Vám hodnotu těchto stravenek danit ve mzdě jako naturální požitek, platila byste tedy z toho daň, SP a ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.