Re: Vrácení zboží
>>Dobrý den,koupila jsem vysavač,3den jsem se pokusila
>>zboží vyměnit nebo vrátit.Bylo mi řečeno že to
>>nejde,protože jsem ho použila.Je to pravda? Děkuji
>
>Pokud jste ho koupila v klasickém obchodě, tak žádný
>zákon nenařizuje brát zpět výrobky nebo je měnit. Pokud
>se nejedná o reklamaci, tak je to jen dobrá vůle
>prodávajícího.. Zákon o vrácení zboží do 14 dnů bez udání důvodu neplatí?
Nikoliv. Zákon platí pro kupní smlouvy, uzavřené pomocí prostředků dálkové komunikace. Nezáleží na tom, jestli je to webshop nebo vám tuto možnost poskytuje i kamenný obchod.
Pokud to není tato situace, můžete věc vrátit pouze pokud to prodejce umožňuje nad rámec zákona (což je dnes vcelku běžné). Pokud ani to ne, nemáte na vrácení bezvadného zboží (tzn. takového, které je v souladu s kupní smlouvou) zákonný nárok - a to bez ohledu na to, jestli jste věc použila nebo ne.
Před položením dotazu se prosím obtěžujte s vyhledáváním - tento dotaz zde byl zodpovězen již mnohokrát a odpověď najdete mj. i zde: http://business.center.cz/business/pravo/ochrana_spotrebitele/otazky-odpovedi.aspx
Není problém - upřesnil jsem to hlavně proto, že právě takto prodejci v kamenných obchodem argumentují - nejsme e-shop, nic vrátit nemůžete. Nemají pravdu - de iure stačí, abyste si u nich zboží rezervovali po telefonu, i když je to neprůkazné. Pokud ale např. pošlete objednávku mailem a vrátí se ám potvrzení, je to jasné uzavření smlouvy na dálku. Tzn. rozhodující je vždy, jak smlouva vznikla, ne v jakém módu prodejce distribuuje (§53/7 ObčZ).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.