Re: smlouva o dílo dle ObZ a ObčZ
závazkové vztahy mezi subjekty uvedenými v § 261 obch.zákoníku se řídí obch.zák.
Jde-li o vztah dvou úpodnikatelů, tak obch.zák.-smlouva o dílo.
Pokud by byl jeden podnikatel a druhý nepodnikatel, tak buď dle obch.zák. s písemnou dohodu, nebo podle občan.z.
Stačí takto?
Veporozuměl jsem, co vlastně klient chce, dva smlouvy na jeden závazek?
Děkuji za odpověď, ano klient chce, aby se jedna smlouva řídila Obch.Z i Obč.Z zároveň, mně se ale zdá, že by nakonec ta smlouva byla neplatná a nevím, zda takovou hloupost podepisovat. Nikdy jsem se s tím nesetkal. Jen nevím ,jak mu mám vysvětlit, že jeho požadavek je mimo.
Pokud jen chce, aby ve smloubě bylo konstatováno, že vztahy se řídí obch. a obč. zákoníkem , tak je to sice blbost, ale není to důvod neplatnosti smlouvy. Jak psáno výše, vztahy mezi podnikateli se řídí obch.zákoníkem, ale může nastat moment, kdy i obč.z., např. sml.o půjče, postoupení pohledávky atd. U Vás jde jak píšete o smlouvu o dílo, čili jednoznačně obch.zák., protože upravuje tento vztah pojmenovanou smlouvou.Jak mu to vysvětlíte, nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.