Re: Dospělý student - sleva na vyživ.oso
Uvažujete správně, nárok na daňové zvýhodnění má matka i v případě, že dítě vydělává víc než ona. Zaopatřenost dítěte řeší zákon o státní sociální podpoře. Student střední a VOŠ musí být na denním studiu, vysokoškoláci můžou mít studium i dálkové nebo kombinované, je-li jim méně než 26 let.
Děkuju, paní Líbo. Mně bylo divné, že pro posouzení manželky jako vyživované je stanoveno, kolik max. si může vydělat, aby bylo možno na ní uplatnit slevu - ale u studenta žádná hranice není. Tak jsem se raději ptala, jestli mi něco neuniklo, třeba nějaká návaznost na sociální předpisy a tak. Potěšila jste mě, děkuju. Přeju hezký nový rok a hlavně zdraví - nejen Vám, paní Líbo, ale všem, kteří to čtou :-)
Myslím, že je rozdíl v tom, že u mladých lidí by se měl vytvořit pocit, že pracovat se vždycky vyplatí, a ne je nutit pořád přepočítávat, kolik ještě ano a kolik už je moc. U manželek se předpokládá, že už mají nějaké pracovní návyky, a k tomu, že nemají příjem, je vedou vážné důvody, třeba péče o děti nebo o babičku.
Ten příjem dětí (mimo prázdniny) má ovšem vliv na sociální dávky, přídavky na děti nebo na bydlení. Pokud je matka nebo zletilé dítě pobírá, tam se to projeví.
I já přeju všem do nového roku hodně zdraví a taky hodně sil, umět v životě rozlišit věci důležité od těch nepodstatných.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.