Vlákno názorů k dotazu Příspěvek na penzijní pojištění a odvody od Martina - Re: příspěvek na penzijní pojištění a od Příspěvek do...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2009 20:50

Martina (neregistrovaný)

Re: příspěvek na penzijní pojištění a od
    Příspěvek do 24 tis. nepodléhá dani z příjmů a pokud se z částky neodvádí daň, nezapočítává se ani do vyměř.základu na SP, ZP. Ze 100,- nemělo být nic sráženo. Tím pádem na ELDP měly být vykázány všechny doby nemoci. Vámi popisovaná úprava platila do 31.12.2007. Požádejte zaměstnavatele o opravu viz § 6/9/p z.č.586/1991.....od daně jsou osvobozeny příspěvky na pf... a § 5/1 z.č.589/1992 ...vyměřovacím základem je úhrn příjmu, které JSOU předmětem daně.

• 7. 1. 2009 21:12

Káča (neregistrovaný)

>>Dobrý den, prosím Vás o radu.
    >>1) Za-tel mi každý měs. přispívá na penz.připoj. 100,-Kč, které posílá přímo penz.fondu. Byla jsem dlouhodobě nemocná.Přispíval i
    tehdyi. Když byla nemoc celý kal.měs.strhl mi z té 100,- ZP a SP. Je to správně?
    >>2) zřejmě navazuje na předchozí. Na ELDP nemám ve
    >>vyl. dobách nemoc, která trvalé celé kal.měs. Tím se mi
    snížil vyměř. základ pro výpočet příp.důchodu. Je toto také správně?
    >>Mockrát děkuji za trpělivost a za odpovědi.
    >Příspěvek do 24 tis. nepodléhá dani z příjmů a pokud
    >se z částky neodvádí daň, nezapočítává se ani do
    >vyměř.základu na SP, ZP. Ze 100,- nemělo být nic sráženo.
    >Tím pádem na ELDP měly být vykázány všechny doby nemoci.
    >Vámi popisovaná úprava platila do 31.12.2007.
    >Požádejte zaměstnavatele o opravu viz § 6/9/p
    >z.č.586/1991.....od daně jsou osvobozeny příspěvky na pf... a § 5/1
    >z.č.589/1992 ...vyměřovacím základem je úhrn příjmu,
    >které JSOU předmětem daně.
    Aha,takže když tak činil v r.2007 bylo to správně a teď za r. 2008 bude jak píšete, že? Děkuji.

• 7. 1. 2009 21:26

Martina (neregistrovaný)

Bohužel ano do konce 2007. Vyměřovací základ se vám započítal ve výši 100 Kč/měsíc na ELDP a zmizí vyloučené doby, což je docela průšvih, protože se vám sníží vyměř.základ pro výpočet důchodu. Šikovný zam-tel si to dovedl ošetřit a v těchto případech penzijko nevyplácel. Chyba na straně legislativy byla odstraněna až od r. 2008.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).