Příspěvek na penzijní pojištění a odvody

• (neregistrovaný)

7. 1. 2009 18:10

Dobrý den, prosím Vás o radu.
    1) Zaměstnavatel mi každý měsíc přispívá na penzijní připojištění 100,-Kč, které posílá přímo na účet penzijního fondu. Byla jsem dlouhodobě nemocná. Přispíval i v době mé nemoci. Když byla nemoc celý kalendářní měsíc, strhl mi z z té 100,- ZP a SP. Je to správně?
    2) zřejmě navazuje na předchozí. Na ELDP nemám ve vyloučených dobách nemoc, která trvalé celé kalendářní měsíce. Jsou tam jen "krátké" nemoci. Tím se mi samozřejmě snížil vyměřovací základ pro výpočet případného důchodu. Je toto také správně?

Mockrát děkuji za trpělivost a za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2009 20:50

Martina (neregistrovaný)

Re: příspěvek na penzijní pojištění a od
      Příspěvek do 24 tis. nepodléhá dani z příjmů a pokud se z částky neodvádí daň, nezapočítává se ani do vyměř.základu na SP, ZP. Ze 100,- nemělo být nic sráženo. Tím pádem na ELDP měly být vykázány všechny doby nemoci. Vámi popisovaná úprava platila do 31.12.2007. Požádejte zaměstnavatele o opravu viz § 6/9/p z.č.586/1991.....od daně jsou osvobozeny příspěvky na pf... a § 5/1 z.č.589/1992 ...vyměřovacím základem je úhrn příjmu, které JSOU předmětem daně.

• 7. 1. 2009 21:12

Káča (neregistrovaný)

>>Dobrý den, prosím Vás o radu.
      >>1) Za-tel mi každý měs. přispívá na penz.připoj. 100,-Kč, které posílá přímo penz.fondu. Byla jsem dlouhodobě nemocná.Přispíval i
      tehdyi. Když byla nemoc celý kal.měs.strhl mi z té 100,- ZP a SP. Je to správně?
      >>2) zřejmě navazuje na předchozí. Na ELDP nemám ve
      >>vyl. dobách nemoc, která trvalé celé kal.měs. Tím se mi
      snížil vyměř. základ pro výpočet příp.důchodu. Je toto také správně?
      >>Mockrát děkuji za trpělivost a za odpovědi.
      >Příspěvek do 24 tis. nepodléhá dani z příjmů a pokud
      >se z částky neodvádí daň, nezapočítává se ani do
      >vyměř.základu na SP, ZP. Ze 100,- nemělo být nic sráženo.
      >Tím pádem na ELDP měly být vykázány všechny doby nemoci.
      >Vámi popisovaná úprava platila do 31.12.2007.
      >Požádejte zaměstnavatele o opravu viz § 6/9/p
      >z.č.586/1991.....od daně jsou osvobozeny příspěvky na pf... a § 5/1
      >z.č.589/1992 ...vyměřovacím základem je úhrn příjmu,
      >které JSOU předmětem daně.
      Aha,takže když tak činil v r.2007 bylo to správně a teď za r. 2008 bude jak píšete, že? Děkuji.

• 7. 1. 2009 21:26

Martina (neregistrovaný)

Bohužel ano do konce 2007. Vyměřovací základ se vám započítal ve výši 100 Kč/měsíc na ELDP a zmizí vyloučené doby, což je docela průšvih, protože se vám sníží vyměř.základ pro výpočet důchodu. Šikovný zam-tel si to dovedl ošetřit a v těchto případech penzijko nevyplácel. Chyba na straně legislativy byla odstraněna až od r. 2008.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).