Re: Náhradní volno za práci ve svátek
Já s předchozí odpovědí nesouhlasím - u práce ve svátek je pořadí NV a příplatku na rozdíl od práce přesčas obrácené: zatímco za práci přesčas není možné nařídit NV, za práci ve svátek není možné bez dohody se zaměstnancem vyplatit příplatek - srov. § 114 a 115 ZP. Nevidím důvodu, proč by nemohlo být zaměstnanci za práci ve svátek nařízeno NV v témže měsíci, v němž práci takto konal.
Nevyjádřila jsem se přesně - rozdíl mezi 114 a 115 je jasný. Šlo mi o to, že volno, na které má právo mu musí být poskytnuto...nebo po dohodě se zaměstnancem v jiné době, tedy ne nařízeno, ale
dohodnuto.Nevím,jak v praxi pak tedy řešit situaci, kdy se zaměstnanec nechce dohodnout o volnu , jedině tím,že chce místo volna příplatek. A dohoda o výpl. příplatku je na světě.
Ta dohoda se týká pouze toho, když se obě strany dohodnou na delším období pro vybrání než jsou ony 3 měsíce. To znamená, že zaměstnanec je chráněn proti zbytečnému protahování (když on na tom trvá), ale mohou se domluvit, že to bude později.
Otázka je, jak si přesně vyložit pojem "poskytne", ale nemyslím, že by zaměstnavatel neměl právo to určit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.