Re: Odstupné - výpověd,převod na 1/2 úva
v té dohodě o změně už nemám nárok na odstupné?
Dohoda o změně je nutná, mění-li se podmínky sjednané ve vaší pův.smlouvě. Nepřistoupíte-li na dohodu a zaměstnavatel nebude mít jinou moožnost Vás zaměstnat,bude Vám muset dát výpověď s odstupným. Otázka je ale, co přesně máte ve smlouvě.
On zaměstnavatel má možnost mě zaměstnat, ale na 1/2 úvazek v jiné firmě. A mně se nechce přijít o to odstupné... Už proto, že když skončí i ta druhá firma, tak dostanu odstupné jen z toho polovičního platu vyplývajícího z 1/2 úvazku... Takže jestli to chápu dobře, tak povinnost zaměstnavatele mi dát odstupné v tomto případě není. Jen mohu nepřistoupit na dohodu, ale v tom případě mě už ten zaměstnavatel nemusí přijmout na ten alespoň zkrácený úvazek...
Ne, to není přesné. Pokud máte v pracovní smlouvě sjednaný úvazek 40 hodin týdně a on Vás chce převézt do druhé firmy s polovičním úvazkem, tak je to možné jedině s Vaším souhlasem, tudíž musíte sepsat dohodu. Pokud se vám tato dohoda nezamlouvá, tak vás musí propustit s odstupným. Ale v tom případě zase není jeho povinnost vás v té nové firmě zaměstnat. Proto si musíte ujasnit, zda se třeba nejedná o možnost vám snížit plat a propustit Vás později.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.