Vlákno názorů k dotazu Mořené osivo - dph od LeaX - Re: Mořené osivo - dph Je třeba hledat v...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2009 17:50

LeaX (neregistrovaný)

Re: Mořené osivo - dph
    Je třeba hledat v ZDPH, konkrétně v příloze č. 1:
    "01-05, 07-23,25 - Potraviny včetně nápojů (vyjma alkoholických,
    vymezených zvláštním předpisem a krmiva pro zvířata;
    živá zvířata, semena (!!!!!), rostliny a přísady, obvykle určené (!!!!) k přípravě potravin;
    výrobky obvykle používané jako doplněk nebo náhražka potravin; voda...."
    Mořené osivo zcela jistě neslouží k přípravě potravin - takže základní sazba daně.

• 27. 2. 2009 20:27

Pája71 (neregistrovaný)

Re: Mořené osivo - dph
    To je sice pravda, ale nikde tam není řečeno, že semena jsou určena k přípravě potravin, ta jsou přece určena k setí a ne hlavně k jídlu, nikde není řečeno, že nemohou být namořená, to k přípravě potravin v příloze se týká přece přísad a rostlin, nikoliv semen, protože jejich hlavním úkolem je vyrůst a potom sklidit a teprve potom slouží k přípravě potravin. Jiné firmy nám účtují namořená osiva normálně s 9% sazbou a jednatel firmy, s kterým jsem se bavila mi řekl, že si myslí, že pravda je na mé straně, ale těm kdo se tam u nich zabývá účetními věcmi do toho nemluví a sám mi řekl, že jsou jedinou firmou, která to takto na vystavených fakturách píše s touto sazbou, že sám se s tím také nikde nesetkal a neumí mi to vysvětlit proč. Jen mi poslali ten papír, z kterého jsem nevyčetla nic. Dobře i kdybych tedy osivo brala s 19%, tak proč tam napsali, že se zákl. sazbou je i sladovnický ječmen, když ten je přece určen k přípravě potravin - tedy piva a to je podle mě určené k jídlu nebo chcete-li pití, tak to nevím jak bych si podle té přílohy měla vysvětlit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).