Mořené osivo - dph

• (neregistrovaný)

27. 2. 2009 11:54

Prosím o radu, firmě přišla faktura na osivo máku - namořeného, ale se sazbou daně 19% místo 9%, když jsem tam volala, byla jsem ujištěna, že je vše v pořádku a přišlo mi jaké-si písemné vysvětlení, z kterého nejsem moudrá. Ať jsem hledala ve všech možných přílohách dph, vždy jsem našla semena ve snížené sazbě.Toto je totiž jediný dodavatel, který to naúčtoval v této sazbě, jiná osiva byla v 9%. Přikládám vysvětlení, které mi přišlo:
    Od 1.1.2009 vstoupila v platnost novela zákona č. 235/2004 Sb. o dani z přidaného hodnoty.
    V této novele došlo ke změně přílohy č. 1. tj. seznamu zboží podléhajícího snížené sazbě daně. Dle výkladu našeho místě příslušného finančního úřadu se od 1.1.2009 na produkci prodávanou jako osivo a sladovnický ječmen vztahuje základní sazba daně z přidané hodnoty. I v případě, že by se výklad státní správy změnil, není na straně odběratele problém s uplatněním odpočtu základní sazby DPH, protože dle názoru Ing. Piknera z ministerstva financí je i nadále možné uplatnit odpočet na vstupu, pokud dodavatel použije nesprávně základní sazbu namísto sazby snížené.
    Vůbec nevím, kde tu výjimku hledat, děkuji za vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).