Re: Podání přiznání za zaměstnance
Ale opět když měli vyplnit, protože já je nevidím, tak pořád že to přinesou. Jeden dokonce prý má manželku účetní. Ale nic nepřinesli, a pak když končili, tak jsem se ptala a oni jak o tom nic neví, tak že je nebaví vyplňovat a tím to haslo.
Jinak já mám program pohodu, takže když mi to počítalo daně, strhlo se to. A protože neměl prachy, platil jen sociální a zdravotní, ale tohle už ne.
To je právě to, naštudovala jsem vše kolem sociálního a zdravotního, co jsem nevěděla, jsem se tak zeptala. Ale tohle jsem nikde nevyčetla, a na FÚ mi, řekli, že tam nejsou od toho, aby podávali informace. Přtom na sociálce i na vzp byly ty úřednice přijemné a vše mi vysvtlili, když ti zaměstnanci nastoupili. A teda našla jsem to i na jejich netových stránkách. Ale ten berňák jse nenašla.
Na FÚ se po skončení roku posílá vyúčtování sražených zálohových a srážkových daní (jsou to 2 formuláře) a přílohami (i zde nahoře na liště v šablonách). Do nich se za každý měsíc píše, kolik mělo být zaměstncům celkem za ten měsíc sraženo daní, kolik bylo sraženo, kolik činily vyplacené bonusy na děti a kolik a kdy bylo odvedeno. Podle toho pak FÚ zjistí, kolik měl zaměstnavatel odvést. A samozřejmě se mohou také ohlásit na kontrolu.
Pokud zaměstnanci neměli vůbec podepsané daňové prohlášení, pak jim měla být srážena daň (podle výše hrubé mzdy buď zálohová nebo srážková) a neměla být uplatněna ani sleva na poplatníka ani na dítě. Pokud na to kašlali a prohlášení nepodepsali a nedonesli potvrzení od manželky, že ona zvýhodnění na dítě neuplatňuje, jejich chyba. Přicházejí o hodně peněz. Mohou si ještě podat přiznání, kde se vše vyrovná, ale to musí být jejich aktivita. Vy jim pouze na jejich žádost vystavíte potvrzení o zdanitelných příjmech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.