Re: DPH u pronájmu nemovitosti
Pronájem nemovitostí je od DPH osvobozen bez nároku na odpočet. Jelikož pronajímáte neplátci, nemůžete ani využít možnosti pronájem zdaňovat. U oprav, rekonstrukce apod. nelze uplatnit odpočet DPH na vstupu. U ostatních výdajů související jak s podnikatelskou činností tak s pronájmem (režie) budete muset DPH na vstupu krátit krátícím koeficientem.
Děkuji za odpověď. Prosím o doplnění.
Tzn., že pokud bych chtěla odvádět DPH z pronájmu, nemohla bych si případně náklady s opravami DPH nárokovat?
>>Dobrý den, prosím, o vysvětlení.
>>Jsem plátce DPH a chci pronajímat nebytový prostor
>>neplátci DPH. Co je pro mě výhodnější? V zákoně jsem
>>si
>>přečetla, že pronájem neb. prostor je od DPH
>>osvobozeno, ale nevím, jaký by to mělo pro mě dopad,
>>kdybych
>>chtěla v těchto prostorech případně provádět
>>rekonstrukci, jde mi o tzn. "krácení koeficientem".
>>Pokud to dobře chápu, co se týče DPH, takže ty
>>prostory, které bych pronajímala bez DPH,nemohla bych
>>si u
>>případných oprav nárokovat DPH.
>>Děkuji předem za odpovědi.
>Pronájem nemovitostí je od DPH osvobozen bez nároku na
>odpočet. Jelikož pronajímáte neplátci, nemůžete ani
>využít možnosti pronájem zdaňovat. U oprav, rekonstrukce
>apod. nelze uplatnit odpočet DPH na vstupu. U
>ostatních výdajů související jak s podnikatelskou činností
>tak s pronájmem (režie) budete muset DPH na vstupu
>krátit krátícím koeficientem.
Pronájem lze zdanit, ale pouze plátcům. Pokud by jste tedy pronajímali plátcům, pak budete na výstupu odvádět DPH a v takovém případě máte nárok na odpočet DPH na vstupu i u oprav, rekonstrukce apod..
Jelikož vy ale budete pronajímat neplátci, pak nelze na výstupu pronájem zdaňovat a nelze si ani uplatnit DPH u výdajů souvisejících s pronajímanou nemovitostí. U služeb, které souvisí jak s podnikatelskou činností tak i s pronájmem, mesíte DPH na vstupu krátit krátícím koeficientem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.